Tuna Rockefeller is o zo New Yorks
Spinazieovengerecht van Bob Kovel
Als kleine jongen dwaalde Bob Kovel (52) graag tussen de wolkenkrabbers van zijn geboortestad New York.
De altijd maar voortrazende, jakkerende, knotsgekke, swingende metropool was voor de kleine Bob gewoon thuis. Het Empire State lag om de hoek, de Twin Towers kon hij bijna aanraken, het Rockefeller Centre was niet ver weg.
McDonald’s moest in het Amerika van Bobs jeugd nog beginnen aan zijn onstuitbare opmars. Op zondag aten de Kovels zoals veel New Yorkse families bij de Chinees. ,,Die had je in overvloed. Al was het vaak toch nog dringen voor een plaatsje. New Yorkers houden van uit eten, toen en nu. Voor ons was het sowieso een hoogtepuntje, want moeder kon niet koken. Ze had er een hekel aan en dat kon je proeven. Haar gerechten stonden vaak uren te garen in de oven. Dan zat er geen smaak meer aan.’’
Bob, beeldend kunstenaar en wiskundedocent in één, woont alweer 21 jaar in Amersfoort als gevolg van een ‘uit de hand gelopen vakantieliefde’. Hij wil de Eem voor geen geld meer inruilen voor de Hudson, maar kiest voor Stadseten wel een uitgesproken New Yorks gerecht. ,,Tuna Rockefeller, dat wil ik de Amersfoorters wel voorschotelen. Het is een spinazieovengerecht, dat ik vaak heb gemaakt in mijn studietijd op een Amerikaanse campus. Snel, makkelijk, lekker en goedkoop: studenten zijn overal hetzelfde. Maar deze is wel typisch Amerikaans hoor. In veel huishoudens kwam de Tuna Rockefeller op tafel.’’
Dure naam trouwens voor een eenvoudig gerecht. ,,Ja, ik weet ook niet precies. De Rockefellers waren natuurlijk schatrijk en dit is bepaald geen prijzig gerecht. Misschien wel daarom.’’
Bob draait de ‘tuna’ met geoefende hand in elkaar. De spekjes zijn voor het gemak al uitgebakken en de spinazie is ontdooid. Het uitknijpen en secuur zeven van het citroensap kost nog de meeste tijd. Na een kwartier kan de schotel, bestrooid met parmezaanse kaas, voor 20 minuten de oven in.
Bob laat de lege citroenhelften even in zijn handpalm rusten. ,,Het zuur van de citroen maakt het verschil in dit gerecht. Je proeft het bitter van de spinazie, het zout van de bacon of de ansjovis en het zuur van de vrucht. Een mooie combinatie is dat.’’
Aan tafel praat Bob liever over zijn werk op school dan over zijn schilderijen. ,,Praten over kunst is eigenlijk zinloos. Ik vind niks ergers dan kunstenaars die hun werk uit gaan leggen. Dat kan natuurlijk helemaal niet. Ik ben voor de balans ook blij met mijn baan als wiskundedocent. Prachtig vak: ik heb les gegeven in de States, in het Midden-Oosten en nu hier. Na het examen neem ik de leerlingen mee de stad in. Dan tracteer ik op bitterballen. Geen hamburgers, nee.’’
Het recept voor Tuna Rockefeller:
450 gr (diepvries) spinazie
30 gr ansjovis of 250 gr krokant gebakken bacon
100 gr paneermeel
250 gr zure room of yoghurt
sap van 1 citroen
2 blikjes tonijn
4 eetlepels Parmezaanse kaas
Bereidingswijze:
-Laat de spinazie ontdooien
-Oven voorverwarmen op 180 graden
-Hou twee van de vier eetlepels kaas apart
-Meng alle overige ingredienten en doe het mengsel in het beoterde ovenschaal
-Strooi er de twee achtergehouden lepels kaas overheen
-Zet de schaal in het midden van de oven
-Dien na 20 minuten op