Troostbiedend toetje van Nanda
Vanille-ijs met meringue van Nanda Troost.
Aan het aanrecht en achter de potten en pannen maakt Nanda Troost haar hoofd leeg. ,,Koken ontspant, ook als ik op vakantie ben. Daarom zit ik liever in een huisje dan in een hotel. Dan kan ik zelf bepalen wat ik eet en natuurlijk ga ik op zoek naar speciale producten uit de streek.’’
In het buitenland probeert ze ook altijd een kookboek te ‘scoren’. Daar haalt ze originele recepten uit voor de Volkskeuken, de dagelijkse kookrubriek van de Volkskrant, waar ze werkzaam is als buitenlandredacteur. Haar kast staat vol met exemplaren uit alle delen van de wereld. Heel bijzonder is het boek met uitvoerig beschreven diners rond uitreikingen van de Nobelprijzen.
Lekker eten leerde Nanda van haar Engelse vriend Alan. ,,Ik zal dat eerste etentje bij hem op de studentenkamer nooit vergeten. Tomatencrèmesoep waar hij wel een liter slagroom doorheen had geroerd, machtig, maar o zo smakelijk. Aardappelen uit de oven met zure room, gevulde paprika’s en gebakken bananen met ijs. De liefde ging bij mij ook door de maag.’’
Nanda is, erkent ze ruiterlijk, een zoetekauw. ,,Ik ben van de toetjes, een maaltijd is pas compleet met een dessert.’’
Voor Stadseten haalt ze een gerecht uit de Volkskeuken: vanille-ijs met meringue (gebakken eiwitschuim). ,,Wat doe je met overgebleven eiwit? Weggooien? Zonde, zo zuinig ben ik wel. De eierdooiers gaan in het ijs, van het eiwit maak ik meringue, zo kom ik op ideetjes. In de keuken kan ik mijn nieuwsgierigheid botvieren, dingetjes proberen, al houd ik me meestal stipt aan het recept. Alan improviseert, ik bedenk eerst iets, haal de spullen in huis en ga aan de slag. Als de ingrediënten maar goed zijn, consessies doe ik niet, alles is vers.’’
Ze werkt graag met handige apparaten, voor brood, pasta en ijs. Nanda laat de ijsmachine warmdraaien, de meringue is al klaar. ,,Weet je wat voor mij absoluut onmisbaar is? De staafmixer, ik neem er zelfs eentje mee, een goedkoper exemplaar, als wij op vakantie gaan.’’
Met een staafmixer pureert ze vooral soepen, nog zo’n favoriet van dit lid van de Volkskeukenbrigade. ,,Je kunt echt van elke groente soep koken, courgettes, bleekselderij, worteltjes of in de zomer verse erwtjes. Bloemkool met een sausje en een gehaktbal is saai, doe mij dan maar bloemkoolsoep met blauwe kaas, verrukkelijk en supergezond.’’
Op een plank in haar keuken staat een potje met een paar zwarte truffels, een culinair souvenir uit Italië. Dat potje blijft nog even dicht, maar ze weet al hoe ze de kostbare inhoud gaat toepassen. ,,In een risotto, een meesterlijk voorbeeld van de fantastische eenvoud van de Italiaanse keuken. De risottorijst heb ik ook in Italië gekocht, evenals de olijfolie. Rijst koken in bouillon en wijn, wat kaas erdoor en dan de truffels in flinterdunne plakjes eroverheen.’’
Het ijs is klaar, Nanda heeft de meringue verkruimeld. De combinatie van het romige vanille-ijs met de mierzoete meringue smaakt onweerstaanbaar. ‘Comfortfood,’ zou de Britse culidiva Nigella Lawson zeggen.
Vanilleijs met stukjes schuim, genoeg voor zes royale porties.
Nodig:
7 eieren, gesplitst
500 gram (witte basterd)suiker
een halve liter melk
1 vanillestokje
125 ml slagroom
Bereidingswijze:
Nadeel van zelf ijs maken: je houd een trits eiwitten over waarmee je op een gegeven moment niet meer weet wat je moet doen. Bijna standaard na een ijs-toetje: een van de volgende dagen meringues met rood zomerfruit eten. Maar het thuisfront vindt dat én veel te zoet en inmiddels een heus wijvendessert, omdat de vrouw des huizes nog de enige is die de tanden zet in een zelfgemaakt eiwitschuimgebakje met fruit.
Maar: eureka! De meringues kunnen natuurlijk ook in het ijs zelf! Geeft het ook niet als ze in een bijna groot-genoege doos eindigen in kruimels, omdat het een beetje duwen is totdat de deksel er goed opzit.
Maak een dag van te voren de meringue(s):
Verwarm de oven voor op 130 graden.
Splits de eieren. Bewaar de eidooiers in een kommetje in de koelkast.
Klop de eiwitten in een schone kom (als de kom vettig is worden de eiwitten niet stijf) stijf. Schep er 400 suiker bij en klop na elke schep suiker nog even goed door.
Bekleed de bakplaat met bakpapier. Spreid de stijfgeslagen eiwitten hierover uit. De meringues kunnen als één koek worden gebakken. Wie ook nog meringe-nestjes wil om te vullen met fruit moet kleine bakjes op de bakplaat storten.
Schuif de meringue de oven in en laat ´m twee uur bakken, of zoals sommigen zeggen: drogen.
Zet dan de oven uit, maar laat de meringue met de ovendeur dicht staan totdat de oven is afgekoeld (bijvoorbeeld tot de volgende morgen).
Voor het ijs: snijd het vanillestokje open en schraap met het puntje van een aardappelschilmesje de zaadjes eruit. Doe ze met de melk in een pan, breng aan de kook en laat dat een half uur op laag vuur zachtjes trekken.
Klop de eidooiers met de rest van de suiker tot een glad en iets minder geel mengsel.
Giet dat bij het melkvanillemengsel.
Draai het vuur iets hoger, blijf roeren totdat er een lobbige vla ontstaat. Pas op: als het vuur te hoog staat verandert de ijs-in-wording in onsmakelijke roerei.
Laat de vla afkoelen, roer de room erdoor en laat de ijsmachine ’m tot ijs draaien.
In de vriezer kan ook: doe de vla over in bakje en zet dat in de vriezer. Roer elk uur met een vork goed door.
Snijd, breek of hak de meringue in stukjes.
Schep die door het ijs.
Lekker met slagroom. Of voor wie het – in de zomer – niet laten kan: met aardbeien, frambozen en bessen.