Ruuds garnalen
Een goed gerecht verslind je, ook, met de ogen. De maaltijd krijgt wat extra’s wanneer het bord een symfonie van kleuren bevat en mooi is gerangschikt bovendien. Koken is wat dat betreft net als fotograferen, vindt Ruud van der Graaf. Niet alleen de ingredienten maar ook de compositie moet kloppen. Ruud - hij woont met vrouw en twee opgroeiende kinderen in Zielhorst - kan het weten. Hij is fotograaf van beroep en een verdienstelijk hobbykok, al komt die laatste kwalificatie voor rekening van zijn omgeving. Ruud is het niet het type dat zichzelf op de borst klopt. Hij praat liever met trots over zoon Rik van 19, die laatst met slechts een beetje hulp van pa al een magistrale lamsbout bereidde.
Eens per maand proberen Ruud en zijn kameraad Rob Proost nieuwe gerechten uit op elkaar. En omdat het bloed nu eenmaal kruipt waar het niet gaan kan, legt Ruud de gerechten en het bereidingsproces vast op de gevoelige plaat. Vormgever Rob maakt er fraai gestyleerde receptpagina’s van, die niet zouden misstaan in een hip kookboek. Stuit Stadseten hier zomaar op twee Jamie Oliver’s in de dop? Ruud moet er om lachen. ,,Het zal best een boekje worden. Maar we doen dit puur voor onszelf. We hoeven er niks aan te verdienen en er is geen haast. Ik heb ook geen flauw idee wanneer het af zal zijn.’’
Ruud duikt de keuken in voor een beproefd recept: gestoofde garnalen met knoflook en bieslook, geserveerd met boerenbrood en op smaak gebrachte creme fraiche. De garnalen staren de kok glazig grijs aan als ze in de hete olie worden gedrapeerd. Minuten later kleurt hun schil uitbundig oranje . De fotograaf geniet van de transformatie. ,,Kijk, dat is mooi he. In een zwarte pan komen de kleuren extra tot hun recht. Ik weet niet precies hoe dat werkt in het menselijk brein, maar de ene kleur werkt meer op de smaakpapillen dan de andere. ’’
Terwijl winterse slagregens de gevel teisteren, dekt Ruud een zonnige tafel. Het is even lente in Zielhorst als de garnalen op tafel komen en een frisse witte wijn wordt uitgeschonken. Het boerenbrood, in stukken verdeeld op een houten plank, maakt het plaatje compleet. Ruud grijnst tevreden. ,,Hier kan mijn maatje Rob tevreden over zijn. Die is van de details; alles moet kloppen aan tafel. Ik heb dat wat minder, maar ik zie wel dat een mooie entourage helpt.’’
De garnalen hebben precies de goede bite en zijn lekker pittig. Ruud is minder tevreden over de dip van creme fraiche en kookvocht. Te zout, vindt hij, maar het garnalengerecht komt hoe dan ook in het kookboek van Rob en Ruud. Ze zoeken nog een pakkende titel. ,,Cokeboek is al gevallen, wel geinig vonden wij. De werktitel is voorlopig ’hangop’. Dat is uitgezakte yoghurt trouwens, maar daar moet je verder niks achter zoeken.’’
Recept gestoofde garnalen van Ruud van der Graaf
Ingrediënten:
Grote garnalen (diepvries of vers)
Bieslook
Knoflook
Crème Fraiche
Olijfolie
Zout en peper
Bereiding:
Snipper de knoflook en bieslook fijn en schep samen met de olijfolie door de garnalen, laat 10 minuten staan.
Breng de garnalen in een ijzeren pan op een matig vuur aan de kook, stoof de garnalen in ca. 8 minuten gaar, goed omscheppen.
Garnalen met schuimspaan uit de pan nemen en warm wegzetten, roer door het achtergebleven vocht de Crème Fraiche en kook dit een beetje in, op smaak brengen met peper en zout.
Serveren met brood.