Macaronisalade
De goedkope macaronisalade van Marja Dee
Haar hart zit op de goeie plaats en klopt voor de minder bedeelden. ,,Ik heb, nadat Ben en ik zijn getrouwd, nooit meer een baan gehad, maar ben altijd actief gebleven in het vrijwilligerswerk. Het zal ongetwijfeld met mijn christelijke overtuiging te maken hebben, ik doe graag iets voor een ander, daar krijg ik een goed gevoel van.’’
Marja Dee is niet alleen actief voor de Voedselbank, ze kookt ook elke week voor dak- en thuislozen, een sympathiek project van de diakonieën van de gereformeerd-vrijgemaakte kerken in Amersfoort. Ze gaat bovendien elke zomer op vakantie met gehandicapten voor wie zij de catering verzorgt. ,,Het moet allemaal zo goedkoop mogelijk natuurlijk en ik weet inmiddels feilloos waar je niet te dure en toch acceptabele producten kunt kopen. Kijk vooral in de onderste schappen, zou ik de mensen die op de kleintjes moeten letten, willen adviseren.’’
Ze is, zegt ze terwijl ze een grote pan met water voor de macaroni op de inductieplaat zet, een type dat het liefst de handen laat wapperen, een ‘doener’. De allereerste kookbeurt in de Oliekruik, het vaste eetadres van Amersfoortse burgers zonder dak boven het hoofd, zal ze niet snel vergeten. ,,Ik kwam overstuur thuis, al die ellende onder de mensen, ik voelde me machteloos, ik kon niets oplossen.’’
Gaandeweg kwam Marja erachter dat een luisterend oor en een warme hap eten wonderen doen. ,,Ik veroordeel niemand, ik weet trouwens ook niets over hun omstandigheden, ik vind het heerlijk om ze te zien smullen van een bord aardappelen en een bal gehakt.’’ De voorbereidingen voor de maaltijden treft ze in haar eigen keuken, ter plekke is het dan alleen nog een kwestie van afronden en serveren.
In de diverse supermarkten slaat Marja haar slag: de spruitjes hier, de verse worst daar, de prijzen bepalen haar keuzes, ze kent alle aanbiedingen van de week uit haar hoofd. Marja zoekt steevast naar variaties op bekende gerechten. ,,Maak maar eens hutspot met salami, kost bijna niks, smaakt verrukkelijk.’’ Met zuurkool, ook zo’n voor elke beurs bereikbare groente en nog supergezond ook, kun je alle kanten op. Koop altijd, is nog een tip van haar, ongesneden groente, nooit het voorgesneden spul, dat kost veel meer en smaakt veel minder.
De macaroni is beetgaar. Marja maakt er een salade van voor vijftien personen en rekent uit dat het complete gerecht haar elf euro aan ingrediënten kost. En dan zitten in haar salade toch tomaten, komkommers, appels, gekookte ham, gehakt, cervelaatworst en zilveruitjes. Je hoeft heus geen keukenprins(es) te zijn om Marja’s macaronisalade te kunnen bereiden. Wel even aandacht schenken aan de dressing. ,,En laat het een nacht staan, dan trekken de smaken er vol in.’’
Gezond en smakelijk eten hoeft niet duur te zijn. ,,Weet je wat een probleem is bij de Voedselbank? Luiers, die krijgen we haast nooit, terwijl ze in de winkel een smak centen kosten. En babyvoeding zit er evenmin bij.’’
Marja's macaronisalade (voor 15 personen, reken zelf uit hoeveel u nodig heeft voor minder mensen, voorbeeld: bij 5 gasten alles door 3 delen).
Ingredienten:
800 gram macaroni.
8 tomaten.
2 komkommers.
4 zure appels.
4 ons gekookte ham.
4 ons gebraden gehakt.
4 ons cervelaatworst.
1/2 potje zilveruitjes.
- Kook macaroni beetgaar, spoel af onder stromend koud water (in vergiet), snijd de groente en de vleeswaren en meng alles goed door elkaar.
- Maak een dressing van 12 eetlepels mayonaise, 8 el ketchup, 16 el azijn, wat zout, peper en bieslook. Dressing door macaronisalade roeren en het hele spul een nacht laten trekken.