Het tropische tintje van Albert Nicholls
De pasteitjes, sopi di piska en stobá van Albert Nicholls.
Je kunt van afstand ruiken waar Albert en Clementine Nicholls wonen. In de Bollebruggang hangt een verleidelijke geur met tonen van peterselie, kerrie en vis. Hier moet het zijn! Albert Nicholls doet open. Vriendelijke jongensachtige man in keukenschort. De tafel in de woonkamer is al gedekt, linnen, fraai servies, glimmend bestek. Er klinkt Antilliaanse muziek met klassieke invloeden. ,,Jullie mogen best al een pasteitje proeven.’’ Rundergehakt en julienne gesneden worteltjes in bladerdeeg, een soepel weghappende amuse.
Zijn wieg stond (in 1952) op Curaçao, waar hij opgroeide in een gezin met acht kinderen. ,,Mijn moeder kookte voor grote groepen, wij namen vaak vriendjes en vriendinnetjes mee. Ze kon alle hulp goed gebruiken. Zo moet mijn liefde voor het koken zijn ontstaan.’’
Ze aten vaak vis, vers van de markt in Willemstad, al het vlees, behalve geit, moest in die tijd nog worden ingevoerd. Op de inductieplaten van Albert staat. een pannetje vissoep naast een stoofpotje van rundvlees in zelfgetrokken bouillon. ,,Vissoep maken ze op Curaçao op zondag, want dan wordt er gevist. Ze doen de vis, op het strand, in een leeg zonnebloemolieblik. Aanzetten in olie en dan groente, vooral tomaten en paprika, erbij en laten trekken. Zo doe ik het dus ook ongeveer.’’
Albert zat nog bij de paters en zusters op school, eerst de mulo, daarna de hbs, waarna hij deze kant op kwam om Italiaans en Engels te studeren in Brussel. Hij moest zelf zijn studie betalen en had de discipline en werklust van zijn ouders in zijn bagage, net zoals trouwens zijn broers en zussen (’iedereen is goed terechtgekomen’) van aanpakken wisten.
Albert maakte kantoren schoon, werkte in een restaurant (’ik keek de chefs op hun vingers’) én in de internationale trein tussen de Belgische hoofdstad en Milaan. Hij voelt zich niet alleen thuis in de Antilliaanse keuken. Italiaans, Spaans of Belgisch, Albert mag de diverse invloeden graag combineren. ,,Ik kan het niet laten om een tropisch tintje te geven aan Vlaamse waterzooi.’’
Na zijn studie was hij werkzaam in de bankwereld, onder meer op Sint Maarten, en bij Shell. Tegenwoordig is hij contractmanager bij Stork Aerospace. Echtgenote Clementine heeft een beddenwinkel in Baarn, ze hebben samen een - studerende - tweeling.
De gastvrijheid in huize Nicholls is groot, ze hebben graag eters over de vloer. De verklaring is simpel. ,,Wij houden van lekker eten en gezelligheid en ik doe niets liever dan koken. Het is telkens weer een uitdaging om ervoor te zorgen dat het wordt zoals het in mijn hoofd zit. Ik bedenk het niet van tevoren, ik verzin iets met wat ik aan producten in huis heb. Het moet wel altijd dagvers zijn en als het even kan biologisch.’’
Recepten Albert Nicholls 16-02-2009 (Gerechten uit Curacao, Nederlandse Antillen)
Vissoep (Sopi di Piska): voor 4 personen
Ingredienten:
- 500 gram gefileerde verse vis
- 1 limoen
- 1 paprika (in stukjes gesneden)
- 1 grote ui (gesnipperd)
- 2 teentjes knoflook (klein gesneden)
- 1 tak selderij (fijn gesneden)
- 2 (niet al te kleine) aardappelen (in blokjes)
- 1 tomaat (2 sneetjes in aanbrengen, in warm water doen voor ½ minuut, schil afhalen en klein snijden)
- een beetje vermicelli
- snufje nootmuskaat
- een paar komijnzaden
- zout en peper naar smaak
- wat zonnebloem- of olijfolie
Bereiding:
- Vis in kleine platte stukken snijden, wat zout en peper (niet te veel, kan altijd op smaak gemaakt worden) en de sap van 1 limoen door doormengen.
- Vis daarna 10 minuten laten “rusten”.
- Na 10 minuten olie in de soeppan opwarmen: uien, knoflook en paprika even aanbakken.
- Daarna vis toevoegen en vis aan twee kanten meebakken.
- Selderij, tomaat, nootmuskaat en komijnzaden toevoegen en onder regelmatig roeren even doorbakken totdat de tomaat begint te vloeien.
- Hierna 1 liter water, de aardappelen en vermicelli toevoegen, aan de kook brengen en gelijk daarna vuur temperen en op een laag vuurtje ongeveer 20 minuten koken.
- Op smaak brengen met zout en peper.
NB: men kan bij het “marineren”de zout achterwege laten en de soep koken in 1 liter water waarin een blok visbouillon is opgelost.
Gestoofd Vlees (Karni Stobá): voor 4 personen
Ingredienten:
- 500 gram rundvlees, of lam (in stukjes gesneden)
- 2 uien (gesnipperd)
- 2 teentjes knoflook (klein gesneden)
- 2 grote tomaten (2 sneetjes in aanbrengen, in warm water doen voor ½ minuut, schil afhalen en klein snijden)
- 2 paprika’s (gesneden)
- 2 winterpenen (in stukjes)
- 3 zoete aardappelen (in stukjes)
- 3 gewone aardappelen (in stukjes)
- een paar stengels bleekselderij (fijn gesneden)
- verse peterselie
- wat roomboter
Bereiding:
- Het gesneden vlees de avond tevoren marineren in een mengsel van wat olijfolie, (Japanse) sojasaus, de fijn gesnipperde peterselie, peper en gedroogde (bijv. Italiaanse) kruiden.
- De dag daarna in een pan de roomboter verhitten en uien, knoflook en paprika een paar minuten bakken.
- Vlees met marinade daarna toevoegen en onder regelmatig roeren een paar minuten bakken.
- Dan tomaten, bleekselderij toevoegen en 5 minuten meebakken (regelmatig roeren).
- Hierna 11/2 (anderhalve) liter water toevoegen, aan de kook brengen, daarna vuur lager zetten en laten sudderen.
- Roer nu en dan in de pan, vul warm water bij indien nodig totdat vlees beetgaar is en de saus dik.
- Voeg nu de penen, zoete- en gewonde aardappelen toe, voeg eventueel wat warm water toe en laat de groentes meekoken totdat zij “al dente” gaar zijn.
- Op smaak brengen met zout en peper, indien nodig.
- Lekker met wat (zilvervlies) rijst en gebakken banaan.