sofie aan tafel
sofie aan tafel
sofie aan tafel
sofie aan tafel
sofie aan tafel

Frisse bietensoep

De krachtige en frisse bietensoep van Irina Beaumont-Nesterova.

Nog steeds is brood in Rusland en Oekraïne een teken van welvaart. ,,Stevig brood van zuurdesem,’’ zegt Irina Beaumont-Nesterova (36). Zonder brood geen maaltijd. ,,Brood, peterselie, knoflook, uien en een kommetje zout ontbreken nooit op tafel. Met koken heb je ook niet veel meer nodig, wat peper, dat is alles. De groente in Oekraïne smaakt veel lekkerder dan de Nederlandse, alles komt uit de volle grond, niet uit kassen.’’

Haar versie van borsjt, het nationale gerecht van haar vaderland, bewijst het gelijk van de in 1996 naar Nederland gekomen Oekraïense blondine. De bietensoep van Irina smaakt vol en krachtig, fris en puur. ,,De lezers moeten als ze mijn recept gebruiken een beetje hun eigen gevoel volgen, dat doe ik ook altijd.’’

De liefde bracht de beminnelijke Irina naar ons land. Ze heeft werktuigbouwkunde gestudeerd. Irina komt uit een gezin met drie kinderen, moeder deed de boekhouding van een bank, vader was directeur van een vleesfabriek. ,,Ik heb de omwenteling heel bewust meegemaakt. Voor mij was Oekraïne het ideale land, ik droeg een rood sjaaltje en eerde Lenin, ik had niet het idee dat het regime verkeerd was voor ons.’’

Irina bewaart plezierige herinneringen aan Oekraïne, dat in die tijd nog bij de Sovjet-Unie hoorde. Ze gaat ze er regelmatig met haar man Serge en twee zoontjes op familiebezoek. ,,Om de geuren op te snuiven en de kleuren te zien.’’ En om te eten, want daar maken ze een feestje van, telkens weer. ,,Eten is een essentieel onderdeel van de Russische en Oekraïense cultuur, als iemand op bezoek komt, gaat de koelkast meteen open. En dan kan het wel eens laat worden.’’

Het is een volk van vleeseters en verhalenvertellers, het vlees laat zich lekker wegspoelen met wodka en een verhaal wordt alsmaar langer met. Precies, goed geraden. Irina biedt de ploeg van Stadseten een glaasje van het geestrijke vocht aan (’combineert goed met de borsjt’), ze snapt dat de voorkeur op dit tijdstip naar thee uit gaat. ,,Ik ben al vernederlandst, in Nederland leven de mensen voor morgen, in Oekraïne leven ze vandaag.’’

Irina mist die houding wel eens, net zoals ze met weemoed denkt aan de rijke cultuur van Oekraïne en ze reageert oprecht trots als blijkt dat ze twee liefhebbers van de Russische literatuur over de vloer heeft. ,,Dat jullie onze schrijvers lezen, vind ik fantastisch, want onze taal is mooi en rijk,’’ zegt Irina in nagenoeg vlekkeloos Nederlands met een charmant accent.

Keanu van 9 bezoekt twee keer per week een Russisch schooltje. ,,Ik wil dat hij ook met zijn opa en oma in Oekraïne kan praten.’’ Ze mist Oekraïne, maar heeft geen spijt van haar vertrek. ,,Nederland is veel stabieler dan Oekraïne en mijn kinderen zullen hier alle kansen krijgen. In Nederland is de dag van morgen verzekerd.’’


Recept bietensoep van Irina:


Ingredienten:

2 liter (runder)bouillon

2 wortels

2 uien

4 aardappels

1/2 kool (groen of wit)

1 paprika

2 of 3 rode bieten

handvol zwarte olijven

peterselie, knoflook, zure room

1 theelepel tomatenpuree


Bereiding:

Laat een hele wortel en een ui meetrekken in de bouillon. Snijd aardappels in blokjes, rasp de rauwe rode bieten, snijd de kool fijn alsmede een ui, wortel en paprika.

Fruit de wortel en ui in een beetje olie tot ze glazig schijn, doe er de tomatenpuree bij en roer dit mengsel door de bouillon, voeg de rest van de groente en de olijven toe, breng op smaak met peper en zout, laat de soep 'op gevoel' doorkoken en doe de borsjt in borden of kommen, toefje zure room er bij en smullen maar.

(Wim Langejan)

Aanmelden

JA, ik meld me aan als gastheer of gastvrouw voor 2023!



  


Nieuws

We gaan weer uitnodi
Ook dit jaar mogen we ter promotie weer een tafel
Sofie aan Tafel VERP
In verband met de adviezen van de overheid ten aanzien
Joepie!!! Ook in 202
Wat gaat de tijd toch snel! Voor dat je het
Joepie!!! Ook in 202
Wat gaat de tijd toch snel! Voor dat je het
18 en 19 maart voorp
Sofie's voorproefje 18 en 19 maartAls opwarmer voor het feestweekend nodigen
DeeWeeDee