Biologisch eten bij vlijtige Suzan
Suzan Silvius brengt haar hapjes in een vrolijk versierde bakfiets rond.
Suzan Silvius (29) staat voor de grootste uitdaging in haar prille bestaan als onderneemster. Nog twee weken van hard werken in de Amicitia-corridor (van het verderfelijke ‘koopgoot’ wil ze niet horen) en Kalasa Kitchen kan van start. Suzan investeerde flink in haar biologische eetbedrijfje. Op goed kookgerei en een passende inrichting kan een cateraar nu eenmaal niet bezuinigen. Waar het eindigt, zal ze wel zien. ,,Ik kan natuurlijk verschrikkelijk op mijn snufferd gaan. Maar wat dan nog? Liever zo, dan dat ik er in mijn midlife spijt van krijg dat ik het níet heb gedaan.’’
Suzan zweert bij de biologische keuken. De geboren Barneveldse werkt louter met onbespoten groenten en vlees van scharreldieren. Het liefst kiest ze voor produkten van het seizoen. Zelfs een high tea is biologisch en krakend vers als Suzan de catering doet.
,,Waarom? Niet omdat ik vegetarisch ben. Vlees mag best van mij, al neemt het vaak een te dominante plek in op de menukaart. Ik draai het liever om: een mooi groentegerecht met een paar stukjes vlees als garnering. Dat kan ook.
,,Nee, ik denk dat het vooral te maken heeft met de tijd dat ik bij een drogist werkte. Ik leerde er veel over verantwoorde voeding en dieet. Massavoedsel is gewoon niet het gezondste spul.’’
Suzan, die een blauwe maandag creatieve therapie studeerde aan de hogeschool, kookt op instinct. Ze weet soms zelf niet meer welke ingrediënten er door een gerecht zijn gegaan. Smaken doet het altijd. ,,Ik heb dat van mijn moeder. Die kookte ook op gevoel. Ik haal mijn inspiratie uit kookboeken, maar volg eigenlijk nooit het recept.’’
Ze kreeg het koken voor gezelschappen in de vingers bij poppodium De Kelder. Suzan trakteerde de bands, die vaak touren op pizza’s en patat, op een fatsoenlijke maaltijd. ,,Dat werd zeer op prijs gesteld. Ik heb ook gekookt op festivals voor duizend bezoekers. Dat was knallen met een team, heel leuk.’’
Kalasa is Zweeds voor feestvieren. Suzan vond het verder vooral een mooi woord. Op de donderdagavond kunnen Amersfoorters die hongeren naar een lekker maal én een goed gesprek een plek reserveren aan de aanschuiftafel. Suzan dekt dan één lange tafel voor 20 tot 40 gasten, die elkaar niet noodzakelijkerwijs kennen. In theatercafé Borra was de lange eettafel een groot succes. ,,Ik organiseerde dat een keer per maand met twee vriendinnen. Het zat altijd vol. Mensen vinden het helemaal niet vervelend met wildvreemden aan tafel te gaan, dat is een misvatting.’’
Als ze catert in de stad, vervoert Suzan de hapjes in een vrolijk versierde bakfiets. Ze hoopt de lezers te verrassen met haar recept voor een lauwwarme salade van fijngesneden rode kool, geroosterde bietjes, geitenkaas en granaatappeldressing. ,,Dat is een van mijn favorieten. Superlekker én gezond natuurlijk.
Rode salade van Suzan Sylvius:
Ingredienten:
500g gekookte rode bieten in partjes
150g rode kool heel fijn gesneden
50g rucola
50g zachte geitenkaas
1 bosje verse dragon
1 granaatappel
+/- 50ml olijfolie
+/- 100ml granaatappelsap (zonder toegevoegde suiker! verkrijgbaar bij de Natuurwinkel)
zout en versgemalen peper
Bereiding:
Grill de rode bieten in de oven (+/- 30 min op 180 C) met de helft van de dragon en een beetje zout en peper. Haal de pitjes uit de granaatappel en zet apart. Eventueel kun je de rode kool nu kort koken (blancheren) als je rauwe rode kool te stevig vindt. Meng voor de dressing de olijfolie met de granaatappelsap en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de rucola over borden of kommen, doe hetzelfde met de rode kool en daarna met de rode bieten. Verkruimel de geitenkaas over de laagjes groenten en schenk de dressing er over. Maak de salade af met de rest van de dragon en granaatappelpitjes. De salade is lekker als lunch met vers bruin brood of als warme maaltijd met gebakken aardappeltjes.