sofie aan tafel
sofie aan tafel
sofie aan tafel
sofie aan tafel
sofie aan tafel

Amersfoorts toetje, recept van de burgemeester

Sofie's Soep en een Amersfoorts Toetje van burgemeestersechtpaar Van Vliet.

De agenda van vrouwlief is leading, zo is het nu eenmaal als je een publiek ambt bekleedt. ,,We wisten waar we aan begonnen'', zegt de man-van-de-burgemeester met een glimlach. ,,De boodschappen zijn mijn pakkie an, de maaltijd ook op de meeste dagen. We koken allebei graag trouwens, al heeft Albertine meer flair achter het fornuis. Die durft te experimenteren, ik moet er wel een duidelijk recept bij hebben.''

   
Hein schept de wortels na tien minuten uit de bouillon, vist de gember eruit en pureert de groente tot een knaloranje (de kleur van Sofie!) pap. De wortelmoes gaat beetje bij beetje via de zeef terug in de pan, totdat een fraai gebonden soep ontstaat. Hij doet net het deksel op de pan als de burgemeester komt binnenstuiven, uitgelaten en bruisend van energie. De gereserveerde bestuurster die ze ook kan zijn, is privé in geen velden of wegen te bekennen. Ze heeft verschrikkelijk veel zin in de viering van Amersfoort 750, dat een dag later zal beginnen met een groots spektakel onder de toren. Ze gaat vanavond nog even oefenen voor haar act. ,,Zie je nou,’’ zegt Hein met een knipoog, ,,is ze weer weg’’.


De burgemeester is 's ochtends al wel naar de markt op de Hof geweest om boerenyoghurt en vers fruit te kopen voor haar Amersfoorts Toetje van hangop met aarbeien en frambozen. ,,Ik kom graag op de markt. Als het uitkomt met mijn werk maak ik mijn rondje op vrijdagochtend.''


Albertine brengt de uitgelekte yoghurt op smaak met fijngestampte roze peper. Pittig is een mooie aanvulling op zoet, weet ze uit ervaring. Ze snijdt secuur een vanillestokje open en roert een mespuntje merg door de hangop. De burgemeester van Amersfoort heeft vaardige kokshanden, maar toch moet manlief het eindoordeel vellen. Hein proeft het resultaat en geeft zijn vrouw een beminnelijk klopje. ,,Heerlijk schat. Niks meer aan doen.’’


Albertine serveert het roodwitte dessert (de kleuren van de jarige stad) in de zonovergoten achtertuin. Ze heeft zelf nog net tijd voor een paar happen. ,,Ik moet weer op pad, sorry hoor, maar op vrijdagmiddag zijn er altijd wel verplichtingen.’’ Hein laat Stadseten uit. Tijdens Sofie aan Tafel krijgen de Van Vliets een complete blaaskapel over de vloer. Wát weten ze nog niet, maar ze zullen die mannen eens wat lekkers voorzetten.


Sofie's soep


Recept voor 4 personen:

1 kilo winterwortels

2 liter water

2 tabletten paddenstoelenbouillon

2 tabletten groentenbouillon

Stukje verse gember

Selderij

Bosje koriander Crême fraiche


Maak een bouillon en kook daarin de in stukken gesneden wortels gaar, samen met de geschilde gember en wat fijngesneden selderij. Gember verwijderen. Haal de wortels uit de pan en pureer deze in een keukenmachine of met een staafmixer en laat de bouillon in de pan. Druk de wortelpuree door een zeef en vang op in een andere pan. Leng de wortelpuree aan met de bouillon en maak de soep af in de gewenste dikte. Houd je van een volle soep, voeg dan niet te veel bouillon toe.

Snijd de koriander fijn, vul de soepkoppen met de soep, doe een klontje crême in het midden van de soepkop en strooi rondom wat koriander.

 

Amersfoorts toetje

Recept voor 4 personen:

1 liter volle yoghurt

1 vanillestokje

4 Rode peperkorrels

Suiker

250 gram rood fruit, zoals frambozen, aardbeien

Halve citroen

Bosje munt

2 eieren


Neem een schone theedoek , maak deze nat en vlei hem in een vergiet of zeef . Plaats de vergiet of zeef op een diepe schotel of kom. Schenk de yoghurt in de doek en laat deze 5-6 uur uitlekken.

Snijdt het vanillestokje in de lengte open en haal het binnenste met een mespunt er uit. Hak de peperkorrels fijn. Doe de yoghurt in een kom en meng deze met de peperkorrels, vanille en wat suiker.

Was het fruit en snijd het in stukjes. Meng het in een kom met wat citroensap.

Doe de hangop in 4 coupes en drapeer daarop het fruit. Maak af met een blaadje munt en muntschuim.


Muntschuim: 50 ml water, 125 gram poedersuiker, munt, 2 eiwitten, citroensap.

Verwarm de oven op 80 graden. Doe het water in een pan met de suiker en verwarm dit tot de suiker is opgelost en een stroop is geworden. Voeg de muntblaadjes toe en laat dit 10 minuten op zacht vuur staan. Zeef de blaadjes munt er uit en laat afkoelen.

Klop de eiwitten met het citroensap tot een stijve massa en voeg al kloppend langzaam de muntsiroop toe. Verdeel het schuim over een bakplaat, bekleed met keukenpapier. Droog het schuim in ongeveer 3 uur in de oven.

Aanmelden

JA, ik meld me aan als gastheer of gastvrouw voor 2023!  


Nieuws

We gaan weer uitnodi
Ook dit jaar mogen we ter promotie weer een tafel
Sofie aan Tafel VERP
In verband met de adviezen van de overheid ten aanzien
Joepie!!! Ook in 202
Wat gaat de tijd toch snel! Voor dat je het
Joepie!!! Ook in 202
Wat gaat de tijd toch snel! Voor dat je het
18 en 19 maart voorp
Sofie's voorproefje 18 en 19 maartAls opwarmer voor het feestweekend nodigen
DeeWeeDee