Recepten van sofie aan tafel
De onweerstaanbare taarten van Mario
Recept Kwarkfruittaart (voor 25 personen)
Uitgangspunt:
Maak ‘m niet perfect, maar zorg dat hij er lekker uitziet en natuurlijk lekker smaakt.
Nodig:
Ingevet bakblik van 28 cm doorsnee met op de bodem bakpapier.
Grote schaal van zeker 36 cm doorsnee om het gevaarte op kwijt te kunnen.
Maak biscuitbeslag (staat in elk kookboek).
Ingrediënten:
6 eieren
125 suiker
3 zakjes vanille suiker
Citroenrasp (schone citroen van de buitenkant raspen) van één citroen
90 gram bloem
60 gram maïzena
Snufje zout
Oven voorverwarmen op 165 graden.
In het kort (Blue Band kookboekje: Gebak)
Klop in een vetvrije kom met een schone garde 6 eiwitten met een snufje zout heel stijf, voeg tijdens het kloppen geleidelijk 75 gram fijne suiker toe en ook nog 2 zakjes vanillesuiker
Daarna 6 eierdooiers met 50 gram suiker tot een luchtige romige crème kloppen (5 minuten)
Schep het eiwit en de citroenrasp op het dooiercrème.
Zeef er de bloem en maïzena boven en spatel de boel luchtig door elkaar. En dan hup in het bakblik, wat al klaar staat.
Dan de taart in een uur, iets onder het midden van de oven bakken.
Het deksel van de taart is van schuim (is heel gemakkelijk).
Ingrediënten:
4 eieren
Snufje zout
300 gr witte basterdsuiker.
Rode kleurstof (Toko)
Oven voorverwarmen op 140 graden.
Klop in een vetvrije kom 4 eiwitten met beetje zout schuimig.
Doe in 5 stappen geleidelijk de basterd suiker erbij.
Klop door tot het geheel heel stijf is en in punten blijft staan.
Voeg aan het einde een klein scheutje rode kleurstof toe tot het geheel een plastic roze kleur krijgt.
Bakblik met bakpapier en daarover wat poedersuiker bestooien.
Hierop gaat het eimengsel in een ronde vorm, ongeveer zo groot of iets groter dan de taart.
Dit gaat 1 ½ uur in de oven.
De vulling:
Ingrediënten:
3 pond volle kwark (van de natuurwinkel is hij het beste)
¾ liter slagroom
8 eetlepels suiker
12 blaadjes gelatine
Gedroogd fruit, kersen en aardbeien (zijn op de markt in Amersfoort te krijgen bij de Eekhoorn).
Verder het fruit dat verkrijgbaar is: frambozen, aardbeien, bessen, zwarte bessen. In totaal ongeveer een kg rood fruit (in juni is het maken van deze taart een echt feest).
Blikje amarenen op sap (Italiaanse winkel Leusderweg of bij de PLUS).
Klop de koude slagroom stijf met suiker.
Week de gelatine.
Neem een hele grote schaal, daarin gaat de kwark, slagroom erbij, fruit erbij.
Goed door elkaar mengen.
Als laatste de opgeloste gelatine er doorheen, dit moet snel en soepel, anders ontstaan er rare klonten gelatine. Hierna 15 minuten koud iets laten opstijven
Taart Bouwen:
De gebakken taart in twee lagen snijden en besprenkelen met kersenlikeur.
De eerste laag van de taart plaatsen op de taartschaal en daaromheen een flinke hoge kraag van bakpapier (15 cm) hieromheen wordt de taartvormrand geklemd.
De eerste helft van het kwarkmengsel gaat daarin.
Dan volgt de tweede laag van de taart en daar gaat de rest van het kwarkmengsel bovenop. De kraag raakt hierdoor aardig gevuld.
Zo gaat het geheel een aantal uren (of nog beter een nacht) in de koelkast.
Het afmaken van de taart:
Na het opstijven:
De rand losklemmen en het bakpapier eraf halen. Hierna zie je het volume van de taart. De schuimlaag kan erop en dan komt het grote versieren.
Hiervoor heb je wederom van al het verse fruit wat nodig, een aantal amarenen en een halve liter slagroom.
De slagroom kloppen met een paar scheppen suiker en met twee blaadjes gelatine op laten stijven in de koelkast. Dan blijft de slagroom mooi op de taart.
Hierna rondom de taart insmeren met slagroom en ook bovenop een paar flinke moppen.
Nu komt het belangrijkste. Maak met fruit, het sap van de amarenen en een reep gesmolten chocolade een creatie om in te bijten. Dit laat ik over aan de fantasie van de taartenbakker. Één voorbeeld hiervan ziet u in de krant van 19 december 2008, maar het kan op veel manieren.