Recepten van sofie aan tafel
Hieronder staat een overzicht van de een aantal recepten van sofie aan tafel.Voorgerechten
Vissoep (Sopi di Pis
Recepten Albert Nicholls 16-02-2009 (Gerechten uit Curacao, Nederlandse Antillen)
Vissoep (Sopi di Piska): voor 4 personen
Ingredienten:
- 500 gram gefileerde verse vis
- 1 limoen
- 1 paprika (in stukjes gesneden)
- 1 grote ui (gesnipperd)
- 2 teentjes knoflook (klein gesneden)
- 1 tak selderij (fijn gesneden)
- 2 (niet al te kleine) aardappelen (in blokjes)
- 1 tomaat (2 sneetjes in aanbrengen, in warm water doen voor ½ minuut, schil afhalen en klein snijden)
- een beetje vermicelli
- snufje nootmuskaat
- een paar komijnzaden
- zout en peper naar smaak
- wat zonnebloem- of olijfolie
Bereiding:
- Vis in kleine platte stukken snijden, wat zout en peper (niet te veel, kan altijd op smaak gemaakt worden) en de sap van 1 limoen door doormengen.
- Vis daarna 10 minuten laten “rusten”.
- Na 10 minuten olie in de soeppan opwarmen: uien, knoflook en paprika even aanbakken.
- Daarna vis toevoegen en vis aan twee kanten meebakken.
- Selderij, tomaat, nootmuskaat en komijnzaden toevoegen en onder regelmatig roeren even doorbakken totdat de tomaat begint te vloeien.
- Hierna 1 liter water, de aardappelen en vermicelli toevoegen, aan de kook brengen en gelijk daarna vuur temperen en op een laag vuurtje ongeveer 20 minuten koken.
- Op smaak brengen met zout en peper.
NB: men kan bij het “marineren”de zout achterwege laten en de soep koken in 1 liter water waarin een blok visbouillon is opgelost.
Sofie's soep
Recept van Hein van Vliet.
Voor 4 personen:
1 kilo winterwortels
2 liter water
2 tabletten paddenstoelenbouillon
2 tabletten groentenbouillon
Stukje verse gember
Selderij
Bosje koriander Crême fraiche
Maak een bouillon en kook daarin de in stukken gesneden wortels gaar, samen met de geschilde gember en wat fijngesneden selderij. Gember verwijderen. Haal de wortels uit de pan en pureer deze in een keukenmachine of met een staafmixer en laat de bouillon in de pan. Druk de wortelpuree door een zeef en vang op in een andere pan. Leng de wortelpuree aan met de bouillon en maak de soep af in de gewenste dikte. Houd je van een volle soep, voeg dan niet te veel bouillon toe.
Snijd de koriander fijn, vul de soepkoppen met de soep, doe een klontje crême in het midden van de soepkop en strooi rondom wat koriander.
Rode salade
Rode salade van Suzan Sylvius:
Ingredienten:
500g gekookte rode bieten in partjes
150g rode kool heel fijn gesneden
50g rucola
50g zachte geitenkaas
1 bosje verse dragon
1 granaatappel
+/- 50ml olijfolie
+/- 100ml granaatappelsap (zonder toegevoegde suiker! verkrijgbaar bij de Natuurwinkel)
zout en versgemalen peper
Bereiding:
Grill de rode bieten in de oven (+/- 30 min op 180 C) met de helft van de dragon en een beetje zout en peper. Haal de pitjes uit de granaatappel en zet apart. Eventueel kun je de rode kool nu kort koken (blancheren) als je rauwe rode kool te stevig vindt. Meng voor de dressing de olijfolie met de granaatappelsap en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de rucola over borden of kommen, doe hetzelfde met de rode kool en daarna met de rode bieten. Verkruimel de geitenkaas over de laagjes groenten en schenk de dressing er over. Maak de salade af met de rest van de dragon en granaatappelpitjes. De salade is lekker als lunch met vers bruin brood of als warme maaltijd met gebakken aardappeltjes.
Hoofdgerechten
Lamsvlees met abriko
Recept: Lamsvlees met abrikozenIk heb het niet zelf verzonnen; basis is een recept uit de NRC, met wat persoonlijketoevoegingen. Een eenvoudig te bereiden en erg smaakvol gerechtNodig (voor 4)1 kilo lamsvlees1 fijngesneden uiEen paar teentjes knoflook4 ons (liefst verse) abrikozen, ontpit en fijngesneden2 courgettes, in reepjes1 eetlepel saffraandraadjes1 eetlepel fijngemalen rozenknopjes15 kardemomzaaddozenEen flink handje fijngesneden koriander1 theelepel gemberpoeder; smaakvoller is fijngesneden gemberwortel)1 theelepel cayennepeper1 eetlepel kaneelpoeder1 eetlepel kerriepoederZwarte peperHet recept• Week de saffraandraadjes in 3 dl water.• Vermaal de rozenknopjes in een vijzel zoveel mogelijk tot poeder, daarna zeven envang het overgebleven poeder op.• Vermaal ook de kardemom in de vijzel; vliesjes kunnen mee in de pan• Doe het vlees met wat olie in een grote braadpan, samen met de ui en allespecerijen. Schep alles goed door elkaar tot het vlees een mooi kleurtje krijgt.• Voeg dan de saffraandraadje samen met het weekwater toe, breng alles aan de kooken laat alles in minstens anderhalf uur stoven in de vrijwel gesloten pan.• Proef bij tijd en wijle of het gerecht goed op smaak komt; naar behoefte kruidenbijvoegen.• Doe na een uur de courgette in de pan; als je verse abrikozen hebt dan kunnen diede laatste tien minuten meestoven; als je alleen gedroogde abrikozen hebt dan laat jeze 20 minuten meestoven.• Veel cous-cous, bulgur of rijst erbijPieter Hoekstra
Kippastei van Wilma
De pastei van kip (8 personen) van Wilma Enkelaar
Ingredienten:
Voor het deeg:
250 gr margarine
1 dl melk
1 ei
450-500 gr bloem
Voor de vulling:
800 gr kippenboutjes
1 grote ui
3 eetlepels ketchup
1 pot dorperwtjes en worteltjes
2 à 3 maggiblokjes
3 eetlepels kappertjes of stukje augurk
4 hardgekookte eieren
zwarte peper
Kook de kip zonder kruiden gaar en laat die afkoelen. Maak intussen het korstdeeg; klop het ei, voeg boter toe en blijf mixen totdat het ei helemaal in de botermassa is opgenomen. Voeg daarna de melk toe, en mix het beslag opnieuw. Roer de bloem beetje voor beetje door de massa (niet meer mixen). Kneed vervolgens het deeg ongeveer 5 minuten tot een samenhangende bal. Zet het deeg in de koelkast.
Verhit in de braadpan olie en boter en fruit de fijngesneden ui, voeg vervolgens de stukjes kip en de maggiblokjes toe en bak alles op hoog vuur. Daarna de groente toevoegen, ketchup meebakken.
Verwarm de oven op 220 graden, smeer een vuurvaste schaal in met boter, neem driekwart van het deeg en rol dit uit tot een lap van een halve centimeter dik en bekleed hiermee de schaal. Schep de vulling in de schaal en schik hierop de in plakjes gesneden eieren. Rol de rest van het deeg uit en bedek hiermee de vulling. Snij overtollige randen af. Bak de pastei in de oven goudbruin.
De rijst opdienen met 8 tot 10 kippenpootjes (na het bakken nog 20 minuten op een zacht vuurtje laten stoven), gebakken banaan en rode uitjes met azijn, en kousenband (snijden in kleine stukjes en 10 minuten roerbakken in 1 eetlepel olie, een klontje boter en een maggiblokje)
Pollastre amb Prunes
Pollastre amb Prunes d'Ilona (kip met pruimen) voor 4 personen
Ingrediënten:
4 kippenpoten (of 4 drumsticks en 4 kipkarbonades)
20 gedroogde pruimen
kaneelstokje
laurierblad
peper en zout
1 el Provençaalse kruiden
2 teentjes knoflook
2 uien
cognac (of brandy, of vieux)
olijfolie
handje pijnboompitten
Voorbereiding:
De pruimen laten wellen in warm water.
De kippenpoten licht insmeren met zout en peper en laten intrekken.
De uien snijden.
Bereiding:
Bak de kippenpoten in de olijfolie in een casola of braadpan.
Wanneer de kip bruin begint te kleuren de gesneden uien toevoegen.
Doorbakken totdat de uien beginnen te kleuren.
Knoflook persen en toevoegen.
Pruimen met het vocht toevoegen.
Provençaalse kruiden toevoegen.
Kaneelstokje breken en toevoegen.
Laurierblaadje inscheuren en toevoegen.
1 uur laten sudderen met afgedekte pan (indien nodig water toevoegen).
Deksel verwijderen en met wat hoger vuur koken totdat het kookvocht begint in te dikken.
Een scheut cognac toevoegen en door het kookvocht roeren.
Vlak voor het opdienen pijnboompitten toevoegen.
Serveertip:
Rijst en/of brood en salade en daarna als toetje uiteraard Crema Catalana.
Crema Catalana
Ingrediënten:
1 l melk
8 eierdooiers
2 zakjes vanillesuiker
300 g suiker
40 g custardpoeder
stokje kaneel
schil van 1 citroen
Bereiding:
Maak de custardpoeder aan met enkele eetlepels van de melk.
Doe het kaneelstokje, de citroenschil en de vanillesuiker in de nrest van de melk en verwarm. Niet laten koken.
Meng de dooiers en de suiker en roer tot een gladde massa.
Voeg alles toe aan de warme melk.
Verwarm het mengsel totdat de massa dik wordt. Niet aan de kook brengen.
Giet het in bakjes en laat het afkoelen.
Strooi ewr een laagje suiker op.
Karamelliseer de suiker met een hete stempel, een gasbrander voor crème brûlée, of onder de gril. Bij gebrek aan dit alles kan ook een goed verhitte, metalen schuimspaan worden gebruikt.
Pirosjki
Zuurkoolflapjes van An van den Berg
Het recept voor Stadseten, Pirosjki, komt uit het kookboek Dinnerparty á la Perestrojka. De zuurkoolflapjes in tarwedeeg zijn in Russische gezinnen als tussendoortje net zo gewoon als bij ons een worstebroodje. Het deeg wordt, hoe kan het ook anders, op smaak gebracht met een eetlepel wodka. In de zuurkoolvulling barst het van de champignons. An haalt ze bij de supermarkt, maar in het thuisland van de Pirosjki worden ze vers geplukt. ,,Paddenstoelen zoeken is een nationale volkssport. Ze maken er de lekkerste dingen van. Ik krijg alweer heimwee als ik er over praat.’’
Oorspronkelijk werden pirosjki alleen in het noordelijk deel van Rusland gegeten, in Siberië, de Oekraïne en Witrusland. Tegenwoordig zijn deze kleine deegkussentjes in heel Rusland geliefd. Ze zijn er met verschillende deegsoorten en uiteenlopende vullingen. Ze worden bijna bij elke gelegenheid gegeven: bij wodka, bij soep, bij hoofdgerecht, bij koffie of thee, of als tussendoortje. De pirosjki kunnen zowel warm als koud gegeten worden.
Ingrediënten: Voor het deeg: 500 gr tarwemeel ¼ l lauwe melk 20 g gist 1 el suiker ½ tl zout 2 eieren 125 g boter. 1 el wodka
Voor de vulling: 500 g zuurkool 200 g champignons 3 sjalotten 4 el boter 500 g rundergehakt 1 el azijn 1 tl zout en peper
Voor het bestrijken: 2 eierdooiers 2 tl room 3 el boter.
Bereiding: - 1/4 l lauwe melk in de schaal gieten en 20 gr gist erin verbrokkelen.
- 2 eieren, 1 el suiker, 1 el wodka en ½ tl zout toevoegen. 125 g boter smelten en eveneens toevoegen. De ingrediënten met elkaar vermengen tot de gist is opgelost.
- 500 g meel erover zeven.
- Het deeg ca. 20 min. kneden tot er zich luchtbelletjes vormen. Wanner het deeg van de rand loslaat, de schaal met een theedoek bedekt 2 uur op een warme plek laten staan.
- Intussen voor de vulling 2 el boter in een pan op een matig vuur laten smelten, 500 g zuurkool toevoegen en 45 min op een laag vuur en met het deksel op de pan laten stoven. Tussendoor af en toe kijken of er genoeg vloeistof overblijft; zo niet, dan moet er een half kopje water bij.
- 3 sjalotten snipperen, 200 g champignons wassen en in schijfjes snijden.
- 2 el boter in de koekepan smelten, de sjalotten er glazig in fruiten. Het gehakt,1 el azijn en 2 tl zout toevoegen. Na 10 min de champignons erdoor roeren. Het geheel nog eens 10 min laten garen, de ingrediënten af en toe voorzichtig door elkaar roeren.
- De inhoud van de pan bij de gestoofde zuurkool doen. Het geheel laten afkoelen.
- Wanneer het deeg 2 uur heeft staan rijzen, het opnieuw 20 min kneden en vervolgens weer 1 uur toegedekt op een warme plek laten staan. Nog eens kneden en 25 min laten rijzen.
- Een schoon aanrecht met meel bestuiven. Het deeg daarop leggen, even doorkneden en tot ca 4 mm dikke ronde laag uitrollen. Wanneer het deeg kleeft, de deegrol af en toe met meel inwrijven.
- Met het waterglas zoveel mogelijk rondjes uitsteken (vierkantjes). Op ieder rondje en vierkant 1 volle theelepel van de afgekoelde vulling leggen.
- De vormen tot kleine halve cirkels respectievelijk driehoeken dichtvouwen en de randen goed vastdrukken. De bakplaat met boter invetten, de prirosjki met tussen afstanden van 2 cm erop leggen en met een handdoek bedekken. Zo 20 min laten staan.
- De oven voorverwarmen op 200 graden. 2 eierdooiers met 2 theelepels room vermengen en de pirosjki hiermee bestrijken. De plaat in de oven schuiven en de pirosjki 20 min laten bakken tot ze lichtbruin zijn.
- 2 eetlepels boter smelten en de versgebakken pirosjki ermee bestrijken. Een handdoek erover leggen en tot de volgende dag laten staan.
Nagerechten
Cranberrycheesecake
glutenvrij
Ingrediënten 10 stuks· 200 g glutenvrije biscuitjes, in stukken (rol van bv. glutafin of schar)· 100 g roomboter, zacht· 600 g roomkaas naturel (mon chou)· 50 ml sinaasappelsap· 150 g suiker· 100 g witte chocolade, in stukjes· 3 eieren, losgeklopt· 1 zak cranberry's (340 g) of pot kersen (glutenvrij) uit laten lekken en pureren· 100 ml rode port (voor als er verse cranberry's zijn)Verwarm de oven voor op 175 °C. Verkruimel de koekjes met de boter in de keukenmachineof met de staafmixer en doe dit over in de met bakpapier beklede springvorm, druk goedaan. Mix de roomkaas met het sinaasappelsap, suiker, chocolade en eieren in dekeukenmachine of met de staafmixer. Verdeel het daarna over het koekjesmengsel in despringvorm. Bak de cheesecake in het midden van de oven in 50 minuten gaar. Neem decheesecake uit de oven, laat iets afkoelen.Kook de cranberry's in de port, laat het zolang doorkoken tot de port stroperig is gewordenen de cranberry's zijn opengebarsten. Verdeel de cranberry's of de gepureerde kersen overde cheesecake.
Amersfoorts toetje
Amersfoorts toetje
Recept voor 4 personen:
1 liter volle yoghurt
1 vanillestokje
4 Rode peperkorrels
Suiker
250 gram rood fruit, zoals frambozen, aardbeien
Halve citroen
Bosje munt
2 eieren
Neem een schone theedoek , maak deze nat en vlei hem in een vergiet of zeef . Plaats de vergiet of zeef op een diepe schotel of kom. Schenk de yoghurt in de doek en laat deze 5-6 uur uitlekken.
Snijdt het vanillestokje in de lengte open en haal het binnenste met een mespunt er uit. Hak de peperkorrels fijn. Doe de yoghurt in een kom en meng deze met de peperkorrels, vanille en wat suiker.
Was het fruit en snijd het in stukjes. Meng het in een kom met wat citroensap.
Doe de hangop in 4 coupes en drapeer daarop het fruit. Maak af met een blaadje munt en muntschuim.
Muntschuim: 50 ml water, 125 gram poedersuiker, munt, 2 eiwitten, citroensap.
Verwarm de oven op 80 graden. Doe het water in een pan met de suiker en verwarm dit tot de suiker is opgelost en een stroop is geworden. Voeg de muntblaadjes toe en laat dit 10 minuten op zacht vuur staan. Zeef de blaadjes munt er uit en laat afkoelen.
Klop de eiwitten met het citroensap tot een stijve massa en voeg al kloppend langzaam de muntsiroop toe. Verdeel het schuim over een bakplaat, bekleed met keukenpapier. Droog het schuim in ongeveer 3 uur in de oven.
Dadelkoekjes
ingredienten
1 kilo bloem
500 gram echte roomboter
snufje zout
7 eigeel
1 eetlepel suiker
1 eetlepel zonnebloemolie
3 eetlepels rozewater (mazhar)
2 zakjes vanillesuiker
1 zakje bakpoeder
vulling
500 gram pastadadels
1 eetlepel roomboter
2 theelepels kaneel(poeder)
2 eetlepels oranjebloesemwater
Voorbereiding vulling
Kneed de pastadadels samen met de roomboter, kaneel en oranjebloesemwater tot een geheel. Draai er kleine bolletjes van en rol deze uit tot ovale rolletjes van 3 centimeter.
Voorbereiding deeg
Roer alle ingredienten behalve de bloem bij elkaar tot een schuimig laagje.
Al roerend de bloem beetje bij beetje toevoegen tot een zacht deeg ontstaat.
Rol de lap deeg uit met een deegroller tot een dikte van een halve centimeter. Steek er rondjes uit - bijvoorbeeld met een theeglas - met een doorsnee van 3 a 4 centimeter. Leg het rolletje pastavulling op het deegrondje en vouw het deeg om de vulling . De randen goed aandrukken. Breng met een pincet versieringen aan op het deeg..
De koekjes op een bakplaat zetten en afbakken. Als de koekjes uit de oven komen laten afkoelen en deze bestrooien met poedersuiker.
vanille-ijs met meri
Vanilleijs met stukjes schuim, genoeg voor zes royale porties.
Nodig: 7 eieren, gesplitst 500 gram (witte basterd)suiker een halve liter melk 1 vanillestokje 125 ml slagroom
Bereidingswijze:
Nadeel van zelf ijs maken: je houd een trits eiwitten over waarmee je op een gegeven moment niet meer weet wat je moet doen. Bijna standaard na een ijs-toetje: een van de volgende dagen meringues met rood zomerfruit eten. Maar het thuisfront vindt dat én veel te zoet en inmiddels een heus wijvendessert, omdat de vrouw des huizes nog de enige is die de tanden zet in een zelfgemaakt eiwitschuimgebakje met fruit.
Maar: eureka! De meringues kunnen natuurlijk ook in het ijs zelf! Geeft het ook niet als ze in een bijna groot-genoege doos eindigen in kruimels, omdat het een beetje duwen is totdat de deksel er goed opzit.
Maak een dag van te voren de meringue(s):
Verwarm de oven voor op 130 graden.
Splits de eieren. Bewaar de eidooiers in een kommetje in de koelkast.
Klop de eiwitten in een schone kom (als de kom vettig is worden de eiwitten niet stijf) stijf. Schep er 400 suiker bij en klop na elke schep suiker nog even goed door.
Bekleed de bakplaat met bakpapier. Spreid de stijfgeslagen eiwitten hierover uit. De meringues kunnen als één koek worden gebakken. Wie ook nog meringe-nestjes wil om te vullen met fruit moet kleine bakjes op de bakplaat storten.
Schuif de meringue de oven in en laat ´m twee uur bakken, of zoals sommigen zeggen: drogen.
Zet dan de oven uit, maar laat de meringue met de ovendeur dicht staan totdat de oven is afgekoeld (bijvoorbeeld tot de volgende morgen).
Voor het ijs: snijd het vanillestokje open en schraap met het puntje van een aardappelschilmesje de zaadjes eruit. Doe ze met de melk in een pan, breng aan de kook en laat dat een half uur op laag vuur zachtjes trekken.
Klop de eidooiers met de rest van de suiker tot een glad en iets minder geel mengsel.
Giet dat bij het melkvanillemengsel.
Draai het vuur iets hoger, blijf roeren totdat er een lobbige vla ontstaat. Pas op: als het vuur te hoog staat verandert de ijs-in-wording in onsmakelijke roerei.
Laat de vla afkoelen, roer de room erdoor en laat de ijsmachine ’m tot ijs draaien.
In de vriezer kan ook: doe de vla over in bakje en zet dat in de vriezer. Roer elk uur met een vork goed door.
Snijd, breek of hak de meringue in stukjes.
Schep die door het ijs.
Lekker met slagroom. Of voor wie het – in de zomer – niet laten kan: met aardbeien, frambozen en bessen.
Nieuws
We gaan weer uitnodi
Ook dit jaar mogen we ter promotie weer een tafel
Sofie aan Tafel VERP
In verband met de adviezen van de overheid ten aanzien
Joepie!!! Ook in 202
Wat gaat de tijd toch snel! Voor dat je het
Joepie!!! Ook in 202
Wat gaat de tijd toch snel! Voor dat je het
18 en 19 maart voorp
Sofie's voorproefje 18 en 19 maartAls opwarmer voor het feestweekend nodigen