Recepten van sofie aan tafel
Hieronder staat een overzicht van de een aantal recepten van sofie aan tafel.Voorgerechten
Rode salade
Rode salade van Suzan Sylvius:
Ingredienten:
500g gekookte rode bieten in partjes
150g rode kool heel fijn gesneden
50g rucola
50g zachte geitenkaas
1 bosje verse dragon
1 granaatappel
+/- 50ml olijfolie
+/- 100ml granaatappelsap (zonder toegevoegde suiker! verkrijgbaar bij de Natuurwinkel)
zout en versgemalen peper
Bereiding:
Grill de rode bieten in de oven (+/- 30 min op 180 C) met de helft van de dragon en een beetje zout en peper. Haal de pitjes uit de granaatappel en zet apart. Eventueel kun je de rode kool nu kort koken (blancheren) als je rauwe rode kool te stevig vindt. Meng voor de dressing de olijfolie met de granaatappelsap en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de rucola over borden of kommen, doe hetzelfde met de rode kool en daarna met de rode bieten. Verkruimel de geitenkaas over de laagjes groenten en schenk de dressing er over. Maak de salade af met de rest van de dragon en granaatappelpitjes. De salade is lekker als lunch met vers bruin brood of als warme maaltijd met gebakken aardappeltjes.
Vissoep (Sopi di Pis
Recepten Albert Nicholls 16-02-2009 (Gerechten uit Curacao, Nederlandse Antillen)
Vissoep (Sopi di Piska): voor 4 personen
Ingredienten:
- 500 gram gefileerde verse vis
- 1 limoen
- 1 paprika (in stukjes gesneden)
- 1 grote ui (gesnipperd)
- 2 teentjes knoflook (klein gesneden)
- 1 tak selderij (fijn gesneden)
- 2 (niet al te kleine) aardappelen (in blokjes)
- 1 tomaat (2 sneetjes in aanbrengen, in warm water doen voor ½ minuut, schil afhalen en klein snijden)
- een beetje vermicelli
- snufje nootmuskaat
- een paar komijnzaden
- zout en peper naar smaak
- wat zonnebloem- of olijfolie
Bereiding:
- Vis in kleine platte stukken snijden, wat zout en peper (niet te veel, kan altijd op smaak gemaakt worden) en de sap van 1 limoen door doormengen.
- Vis daarna 10 minuten laten “rusten”.
- Na 10 minuten olie in de soeppan opwarmen: uien, knoflook en paprika even aanbakken.
- Daarna vis toevoegen en vis aan twee kanten meebakken.
- Selderij, tomaat, nootmuskaat en komijnzaden toevoegen en onder regelmatig roeren even doorbakken totdat de tomaat begint te vloeien.
- Hierna 1 liter water, de aardappelen en vermicelli toevoegen, aan de kook brengen en gelijk daarna vuur temperen en op een laag vuurtje ongeveer 20 minuten koken.
- Op smaak brengen met zout en peper.
NB: men kan bij het “marineren”de zout achterwege laten en de soep koken in 1 liter water waarin een blok visbouillon is opgelost.
Sofie's soep
Recept van Hein van Vliet.
Voor 4 personen:
1 kilo winterwortels
2 liter water
2 tabletten paddenstoelenbouillon
2 tabletten groentenbouillon
Stukje verse gember
Selderij
Bosje koriander Crême fraiche
Maak een bouillon en kook daarin de in stukken gesneden wortels gaar, samen met de geschilde gember en wat fijngesneden selderij. Gember verwijderen. Haal de wortels uit de pan en pureer deze in een keukenmachine of met een staafmixer en laat de bouillon in de pan. Druk de wortelpuree door een zeef en vang op in een andere pan. Leng de wortelpuree aan met de bouillon en maak de soep af in de gewenste dikte. Houd je van een volle soep, voeg dan niet te veel bouillon toe.
Snijd de koriander fijn, vul de soepkoppen met de soep, doe een klontje crême in het midden van de soepkop en strooi rondom wat koriander.
Hoofdgerechten
Gestoofd Vlees (Karn
Recepten Albert Nicholls 16-02-2009 (Gerechten uit Curacao, Nederlandse Antillen)
Gestoofd Vlees (Karni Stobá): voor 4 personen
Ingredienten:
- 500 gram rundvlees, of lam (in stukjes gesneden)
- 2 uien (gesnipperd)
- 2 teentjes knoflook (klein gesneden)
- 2 grote tomaten (2 sneetjes in aanbrengen, in warm water doen voor ½ minuut, schil afhalen en klein snijden)
- 2 paprika’s (gesneden)
- 2 winterpenen (in stukjes)
- 3 zoete aardappelen (in stukjes)
- 3 gewone aardappelen (in stukjes)
- een paar stengels bleekselderij (fijn gesneden)
- verse peterselie
- wat roomboter
Bereiding:
- Het gesneden vlees de avond tevoren marineren in een mengsel van wat olijfolie, (Japanse) sojasaus, de fijn gesnipperde peterselie, peper en gedroogde (bijv. Italiaanse) kruiden.
- De dag daarna in een pan de roomboter verhitten en uien, knoflook en paprika een paar minuten bakken.
- Vlees met marinade daarna toevoegen en onder regelmatig roeren een paar minuten bakken.
- Dan tomaten, bleekselderij toevoegen en 5 minuten meebakken (regelmatig roeren).
- Hierna 11/2 (anderhalve) liter water toevoegen, aan de kook brengen, daarna vuur lager zetten en laten sudderen.
- Roer nu en dan in de pan, vul warm water bij indien nodig totdat vlees beetgaar is en de saus dik.
- Voeg nu de penen, zoete- en gewonde aardappelen toe, voeg eventueel wat warm water toe en laat de groentes meekoken totdat zij “al dente” gaar zijn.
- Op smaak brengen met zout en peper, indien nodig.
- Lekker met wat (zilvervlies) rijst en gebakken banaan.
Pikante gehaktballet
Pikante gehaktballetjes in tomatensaus met ananas en gember
Dit recept is heel geschikt voor een groot gezelschap: ik heb het ooit voor vijftig mensen gemaakt. Het kan goed van te voren bereid worden. Marga Hiemstra.
Nodig voor 8 personen:
2 zakjes gedroogde nasikruiden met groente, 1 ui, 1 kilo rundergehakt,1 ei, paneermeel, 3 blikken hele tomaten op sap,1 blik ananasstukjes, 1 potje gemberbolletjes op siroop of bakgember. 400 gr rijst, diepvriesdoperwtjes. Peper, zout, scheutje drank, 2 eetlepels maizena.
1. Doe de nasikruiden in een kom met een beetje heet water (tot ze net onder staan)
en laat ze 10 minuten weken.
2. Pel de ui en snijd hem in stukjes.
3. Meng 1 kilo rundergehakt met 1 ei, een kop paneermeel en de gewelde nasikruiden. Zo nodig zout en peper toevoegen: proeven! Goed mengen. Dan met vochtige handen knikkergrote balletjes draaien (stuiters).
4. Bak intussen in een grote braadpan de ui. Voeg olijfolie toe en braad voorzichtig alle balletjes bruin. Schep de balletjes die gaar zijn uit de pan en doe ze zolang in een aparte bak.
5. Als alle balletjes klaar zijn, doe je de inhoud van de blikken gepelde tomaten bij de uien. Met de staafmixer pureren tot een gladde saus. Warm laten worden, maar niet laten koken.
6. De ananas uit laten lekken en bij de saus doen. Eén glas sap bewaren.
7. Bolletjes gember fijnsnijden en toevoegen met gembersiroop( naar eigen smaak).
8. Als de saus goed warm is,maar te dun: twee eetlepels maïzena glad roeren met het ananassap of met een glaasje sterke drank( naar keuze) en toevoegen.
9. Proeven of de smaak goed is: eventueel zout, peper en rest ananassap
toevoegen.
10.De gehaktballetjes erbij doen en alles verwarmen. HEEL VOORZICHTIG ROEREN,
anders gaan de ballen kapot en wordt het één grote brij.
11. Rijst (naar keuze) of macaroni koken, 4 minuten voor hij klaar is: diepvriesdoperwtjes laten meekoken (ongeveer 1/3 doperwtjes op 2/3 rijst en even mee laten koken.
12. Twee komkommers wassen, in dunne halve plakjes snijden en in een schaal doen met zout, peper, dille en een beetje yoghurt.
gestoofde garnalen
Recept gestoofde garnalen van Ruud van der Graaf
Ingrediënten:
Grote garnalen (diepvries of vers)
Bieslook
Knoflook
Crème Fraiche
Olijfolie
Zout en peper
Bereiding:
Snipper de knoflook en bieslook fijn en schep samen met de olijfolie door de garnalen, laat 10 minuten staan.
Breng de garnalen in een ijzeren pan op een matig vuur aan de kook, stoof de garnalen in ca. 8 minuten gaar, goed omscheppen.
Garnalen met schuimspaan uit de pan nemen en warm wegzetten, roer door het achtergebleven vocht de Crème Fraiche en kook dit een beetje in, op smaak brengen met peper en zout.
Serveren met brood.
Risotto met pangafil
Risotto met pangafilet in bietensaus van Jan-Willem van Lieshout
Voor- of hoofdgerecht
Begin met een halve fles rode bietensap in een pand met dikke bodem te doen en laat deze samen met een flinke scheut balsamicoazijn rustig inkoken. Niet stevig laten koken want dat gaat allen maar spetteren. Voor een lichte binding gebruik dan eventueel nog een klein schepje allesbinder (neutraal van smaak en kleur). Houd de bietensap warm.
Volg voor de risotto de instructies van het pak. Rustig laten inkoken en af en toe roeren. Voeg tegen het einde van de kooktijd toe een geperst teentje knoflook, wat zout en peper naar smaak en een uitgelekt blikje linzen. Houd warm tot opdienen.
Voor de pangafilet heb ik gekozen voor de in groene kruiden gemarineerde filet van Fieret (Leusderweg). Prima marinade! Bak de vis, een halve filet per persoon is voldoende, krokant in wat olie en een tikje boter.
Opdienen: neem een diep soepbord. Zet midden op dit bord een ronde vorm van 2 cm hoogte en ca 6 cm doorsnee. Doe daarin de warme risotto en druk deze iets aan. Doe rond de risotto de gebonden bietensap. Leg bovenop de risotto de in 2 stukjes gesneden pangafilet en maak deze mooi op met wat alfalfa of een andere “scheutige” sla.
Nagerechten
Dadelkoekjes
ingredienten
1 kilo bloem
500 gram echte roomboter
snufje zout
7 eigeel
1 eetlepel suiker
1 eetlepel zonnebloemolie
3 eetlepels rozewater (mazhar)
2 zakjes vanillesuiker
1 zakje bakpoeder
vulling
500 gram pastadadels
1 eetlepel roomboter
2 theelepels kaneel(poeder)
2 eetlepels oranjebloesemwater
Voorbereiding vulling
Kneed de pastadadels samen met de roomboter, kaneel en oranjebloesemwater tot een geheel. Draai er kleine bolletjes van en rol deze uit tot ovale rolletjes van 3 centimeter.
Voorbereiding deeg
Roer alle ingredienten behalve de bloem bij elkaar tot een schuimig laagje.
Al roerend de bloem beetje bij beetje toevoegen tot een zacht deeg ontstaat.
Rol de lap deeg uit met een deegroller tot een dikte van een halve centimeter. Steek er rondjes uit - bijvoorbeeld met een theeglas - met een doorsnee van 3 a 4 centimeter. Leg het rolletje pastavulling op het deegrondje en vouw het deeg om de vulling . De randen goed aandrukken. Breng met een pincet versieringen aan op het deeg..
De koekjes op een bakplaat zetten en afbakken. Als de koekjes uit de oven komen laten afkoelen en deze bestrooien met poedersuiker.
sinaasappeltaart
Dit is het recept van de kerstkaart 2011
Benodigdheden- 3 sinaasappels- 6 eieren- 250 gr suiker- zakje vanille suiker- 250 gram amandelmeel (biowinkel of oosterse winkel)- 1 citroen- 1 limoen- Theelepel bakpoeder- Snufje zout- Bakvorm 24 cm- Keukenmachine of staafmixer
BereidingswijzeKook de sinaasappels met schil 1,5 uur. Snijd ze daarna (met schil) door midden en haal de pitten er uit. Klop de eieren met suiker en vanille suiker. Rasp de schil van de citroen en limoen. Voeg het amandelmeel, de rasp van citroen en limoen, bakpoeder en zout toe. Voeg ook de gekookte sinaasappels toe en draai alles tot een gelijkmatige massa in de keukenmachine. Bak de taart op 190 graden 1 uur in de oven. Haal de taart pas uit de vorm nadat die is afgekoeld. Versier de taart met een takje munt en serveer het eventueel met zure room gemengd met sinaasappelmarmelade.
Eet smakelijk!
Amersfoorts toetje
Amersfoorts toetje
Recept voor 4 personen:
1 liter volle yoghurt
1 vanillestokje
4 Rode peperkorrels
Suiker
250 gram rood fruit, zoals frambozen, aardbeien
Halve citroen
Bosje munt
2 eieren
Neem een schone theedoek , maak deze nat en vlei hem in een vergiet of zeef . Plaats de vergiet of zeef op een diepe schotel of kom. Schenk de yoghurt in de doek en laat deze 5-6 uur uitlekken.
Snijdt het vanillestokje in de lengte open en haal het binnenste met een mespunt er uit. Hak de peperkorrels fijn. Doe de yoghurt in een kom en meng deze met de peperkorrels, vanille en wat suiker.
Was het fruit en snijd het in stukjes. Meng het in een kom met wat citroensap.
Doe de hangop in 4 coupes en drapeer daarop het fruit. Maak af met een blaadje munt en muntschuim.
Muntschuim: 50 ml water, 125 gram poedersuiker, munt, 2 eiwitten, citroensap.
Verwarm de oven op 80 graden. Doe het water in een pan met de suiker en verwarm dit tot de suiker is opgelost en een stroop is geworden. Voeg de muntblaadjes toe en laat dit 10 minuten op zacht vuur staan. Zeef de blaadjes munt er uit en laat afkoelen.
Klop de eiwitten met het citroensap tot een stijve massa en voeg al kloppend langzaam de muntsiroop toe. Verdeel het schuim over een bakplaat, bekleed met keukenpapier. Droog het schuim in ongeveer 3 uur in de oven.
Cranberrycheesecake
glutenvrij
Ingrediënten 10 stuks· 200 g glutenvrije biscuitjes, in stukken (rol van bv. glutafin of schar)· 100 g roomboter, zacht· 600 g roomkaas naturel (mon chou)· 50 ml sinaasappelsap· 150 g suiker· 100 g witte chocolade, in stukjes· 3 eieren, losgeklopt· 1 zak cranberry's (340 g) of pot kersen (glutenvrij) uit laten lekken en pureren· 100 ml rode port (voor als er verse cranberry's zijn)Verwarm de oven voor op 175 °C. Verkruimel de koekjes met de boter in de keukenmachineof met de staafmixer en doe dit over in de met bakpapier beklede springvorm, druk goedaan. Mix de roomkaas met het sinaasappelsap, suiker, chocolade en eieren in dekeukenmachine of met de staafmixer. Verdeel het daarna over het koekjesmengsel in despringvorm. Bak de cheesecake in het midden van de oven in 50 minuten gaar. Neem decheesecake uit de oven, laat iets afkoelen.Kook de cranberry's in de port, laat het zolang doorkoken tot de port stroperig is gewordenen de cranberry's zijn opengebarsten. Verdeel de cranberry's of de gepureerde kersen overde cheesecake.
Nieuws
We gaan weer uitnodi
Ook dit jaar mogen we ter promotie weer een tafel
Sofie aan Tafel VERP
In verband met de adviezen van de overheid ten aanzien
Joepie!!! Ook in 202
Wat gaat de tijd toch snel! Voor dat je het
Joepie!!! Ook in 202
Wat gaat de tijd toch snel! Voor dat je het
18 en 19 maart voorp
Sofie's voorproefje 18 en 19 maartAls opwarmer voor het feestweekend nodigen