sofie aan tafel
sofie aan tafel
sofie aan tafel
sofie aan tafel
sofie aan tafel

Recepten van sofie aan tafel

Hieronder staat een overzicht van de een aantal recepten van sofie aan tafel.

Vissoep (Sopi di Pis
Recepten Albert Nicholls 16-02-2009 (Gerechten uit Curacao, Nederlandse Antillen) Vissoep (Sopi di Piska): voor 4 personen Ingredienten: - 500 gram gefileerde verse vis - 1 limoen - 1 paprika (in stukjes gesneden) - 1 grote ui (gesnipperd) - 2 teentjes knoflook (klein gesneden) - 1 tak selderij (fijn gesneden) - 2 (niet al te kleine) aardappelen (in blokjes) - 1 tomaat (2 sneetjes in aanbrengen, in warm water doen voor ½ minuut, schil afhalen en klein snijden) - een beetje vermicelli - snufje nootmuskaat - een paar komijnzaden - zout en peper naar smaak - wat zonnebloem- of olijfolie Bereiding: - Vis in kleine platte stukken snijden, wat zout en peper (niet te veel, kan altijd op smaak gemaakt worden) en de sap van 1 limoen door doormengen. - Vis daarna 10 minuten laten “rusten”. - Na 10 minuten olie in de soeppan opwarmen: uien, knoflook en paprika even aanbakken. - Daarna vis toevoegen en vis aan twee kanten meebakken. - Selderij, tomaat, nootmuskaat en komijnzaden toevoegen en onder regelmatig roeren even doorbakken totdat de tomaat begint te vloeien. - Hierna 1 liter water, de aardappelen en vermicelli toevoegen, aan de kook brengen en gelijk daarna vuur temperen en op een laag vuurtje ongeveer 20 minuten koken. - Op smaak brengen met zout en peper. NB: men kan bij het “marineren”de zout achterwege laten en de soep koken in 1 liter water waarin een blok visbouillon is opgelost.
Sofie's soep
Recept van Hein van Vliet. Voor 4 personen: 1 kilo winterwortels 2 liter water 2 tabletten paddenstoelenbouillon 2 tabletten groentenbouillon Stukje verse gember Selderij Bosje koriander Crême fraiche Maak een bouillon en kook daarin de in stukken gesneden wortels gaar, samen met de geschilde gember en wat fijngesneden selderij. Gember verwijderen. Haal de wortels uit de pan en pureer deze in een keukenmachine of met een staafmixer en laat de bouillon in de pan. Druk de wortelpuree door een zeef en vang op in een andere pan. Leng de wortelpuree aan met de bouillon en maak de soep af in de gewenste dikte. Houd je van een volle soep, voeg dan niet te veel bouillon toe. Snijd de koriander fijn, vul de soepkoppen met de soep, doe een klontje crême in het midden van de soepkop en strooi rondom wat koriander.
Rode salade
Rode salade van Suzan Sylvius: Ingredienten: 500g gekookte rode bieten in partjes 150g rode kool heel fijn gesneden 50g rucola 50g zachte geitenkaas 1 bosje verse dragon 1 granaatappel +/- 50ml olijfolie +/- 100ml granaatappelsap (zonder toegevoegde suiker! verkrijgbaar bij de Natuurwinkel) zout en versgemalen peper Bereiding: Grill de rode bieten in de oven (+/- 30 min op 180 C) met de helft van de dragon en een beetje zout en peper. Haal de pitjes uit de granaatappel en zet apart. Eventueel kun je de rode kool nu kort koken (blancheren) als je rauwe rode kool te stevig vindt. Meng voor de dressing de olijfolie met de granaatappelsap en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de rucola over borden of kommen, doe hetzelfde met de rode kool en daarna met de rode bieten. Verkruimel de geitenkaas over de laagjes groenten en schenk de dressing er over. Maak de salade af met de rest van de dragon en granaatappelpitjes. De salade is lekker als lunch met vers bruin brood of als warme maaltijd met gebakken aardappeltjes.
Pirosjki
Zuurkoolflapjes van An van den Berg Het recept voor Stadseten, Pirosjki, komt uit het kookboek Dinnerparty á la Perestrojka. De zuurkoolflapjes in tarwedeeg zijn in Russische gezinnen als tussendoortje net zo gewoon als bij ons een worstebroodje. Het deeg wordt, hoe kan het ook anders, op smaak gebracht met een eetlepel wodka. In de zuurkoolvulling barst het van de champignons. An haalt ze bij de supermarkt, maar in het thuisland van de Pirosjki worden ze vers geplukt. ,,Paddenstoelen zoeken is een nationale volkssport. Ze maken er de lekkerste dingen van. Ik krijg alweer heimwee als ik er over praat.’’ Oorspronkelijk werden pirosjki alleen in het noordelijk deel van Rusland gegeten, in Siberië, de Oekraïne en Witrusland. Tegenwoordig zijn deze kleine deegkussentjes in heel Rusland geliefd. Ze zijn er met verschillende deegsoorten en uiteenlopende vullingen. Ze worden bijna bij elke gelegenheid gegeven: bij wodka, bij soep, bij hoofdgerecht, bij koffie of thee, of als tussendoortje. De pirosjki kunnen zowel warm als koud gegeten worden. Ingrediënten: Voor het deeg: 500 gr tarwemeel ¼ l lauwe melk 20 g gist 1 el suiker ½ tl zout 2 eieren 125 g boter. 1 el wodka Voor de vulling: 500 g zuurkool 200 g champignons 3 sjalotten 4 el boter 500 g rundergehakt 1 el azijn 1 tl zout en peper Voor het bestrijken: 2 eierdooiers 2 tl room 3 el boter. Bereiding: - 1/4 l lauwe melk in de schaal gieten en 20 gr gist erin verbrokkelen. - 2 eieren, 1 el suiker, 1 el wodka en ½ tl zout toevoegen. 125 g boter smelten en eveneens toevoegen. De ingrediënten met elkaar vermengen tot de gist is opgelost. - 500 g meel erover zeven. - Het deeg ca. 20 min. kneden tot er zich luchtbelletjes vormen. Wanner het deeg van de rand loslaat, de schaal met een theedoek bedekt 2 uur op een warme plek laten staan. - Intussen voor de vulling 2 el boter in een pan op een matig vuur laten smelten, 500 g zuurkool toevoegen en 45 min op een laag vuur en met het deksel op de pan laten stoven. Tussendoor af en toe kijken of er genoeg vloeistof overblijft; zo niet, dan moet er een half kopje water bij. - 3 sjalotten snipperen, 200 g champignons wassen en in schijfjes snijden. - 2 el boter in de koekepan smelten, de sjalotten er glazig in fruiten. Het gehakt,1 el azijn en 2 tl zout toevoegen. Na 10 min de champignons erdoor roeren. Het geheel nog eens 10 min laten garen, de ingrediënten af en toe voorzichtig door elkaar roeren. - De inhoud van de pan bij de gestoofde zuurkool doen. Het geheel laten afkoelen. - Wanneer het deeg 2 uur heeft staan rijzen, het opnieuw 20 min kneden en vervolgens weer 1 uur toegedekt op een warme plek laten staan. Nog eens kneden en 25 min laten rijzen. - Een schoon aanrecht met meel bestuiven. Het deeg daarop leggen, even doorkneden en tot ca 4 mm dikke ronde laag uitrollen. Wanneer het deeg kleeft, de deegrol af en toe met meel inwrijven. - Met het waterglas zoveel mogelijk rondjes uitsteken (vierkantjes). Op ieder rondje en vierkant 1 volle theelepel van de afgekoelde vulling leggen. - De vormen tot kleine halve cirkels respectievelijk driehoeken dichtvouwen en de randen goed vastdrukken. De bakplaat met boter invetten, de prirosjki met tussen afstanden van 2 cm erop leggen en met een handdoek bedekken. Zo 20 min laten staan. - De oven voorverwarmen op 200 graden. 2 eierdooiers met 2 theelepels room vermengen en de pirosjki hiermee bestrijken. De plaat in de oven schuiven en de pirosjki 20 min laten bakken tot ze lichtbruin zijn. - 2 eetlepels boter smelten en de versgebakken pirosjki ermee bestrijken. Een handdoek erover leggen en tot de volgende dag laten staan.  
Gestoofd Vlees (Karn
Recepten Albert Nicholls 16-02-2009 (Gerechten uit Curacao, Nederlandse Antillen) Gestoofd Vlees (Karni Stobá): voor 4 personen Ingredienten: - 500 gram rundvlees, of lam (in stukjes gesneden) - 2 uien (gesnipperd) - 2 teentjes knoflook (klein gesneden) - 2 grote tomaten (2 sneetjes in aanbrengen, in warm water doen voor ½ minuut, schil afhalen en klein snijden) - 2 paprika’s (gesneden) - 2 winterpenen (in stukjes) - 3 zoete aardappelen (in stukjes) - 3 gewone aardappelen (in stukjes) - een paar stengels bleekselderij (fijn gesneden) - verse peterselie - wat roomboter Bereiding: - Het gesneden vlees de avond tevoren marineren in een mengsel van wat olijfolie, (Japanse) sojasaus, de fijn gesnipperde peterselie, peper en gedroogde (bijv. Italiaanse) kruiden. - De dag daarna in een pan de roomboter verhitten en uien, knoflook en paprika een paar minuten bakken. - Vlees met marinade daarna toevoegen en onder regelmatig roeren een paar minuten bakken. - Dan tomaten, bleekselderij toevoegen en 5 minuten meebakken (regelmatig roeren). - Hierna 11/2 (anderhalve) liter water toevoegen, aan de kook brengen, daarna vuur lager zetten en laten sudderen. - Roer nu en dan in de pan, vul warm water bij indien nodig totdat vlees beetgaar is en de saus dik. - Voeg nu de penen, zoete- en gewonde aardappelen toe, voeg eventueel wat warm water toe en laat de groentes meekoken totdat zij “al dente” gaar zijn. - Op smaak brengen met zout en peper, indien nodig. - Lekker met wat (zilvervlies) rijst en gebakken banaan.
Risotto met pangafil
Risotto met pangafilet in bietensaus van Jan-Willem van Lieshout Voor- of hoofdgerecht Begin met een halve fles rode bietensap in een pand met dikke bodem te doen en laat deze samen met een flinke scheut balsamicoazijn rustig inkoken. Niet stevig laten koken want dat gaat allen maar spetteren. Voor een lichte binding gebruik dan eventueel nog een klein schepje allesbinder (neutraal van smaak en kleur). Houd de bietensap warm. Volg voor de risotto de instructies van het pak. Rustig laten inkoken en af en toe roeren. Voeg tegen het einde van de kooktijd toe een geperst teentje knoflook, wat zout en peper naar smaak en een uitgelekt blikje linzen. Houd warm tot opdienen. Voor de pangafilet heb ik gekozen voor de in groene kruiden gemarineerde filet van Fieret (Leusderweg). Prima marinade! Bak de vis, een halve filet per persoon is voldoende, krokant in wat olie en een tikje boter. Opdienen: neem een diep soepbord. Zet midden op dit bord een ronde vorm van 2 cm hoogte en ca 6 cm doorsnee. Doe daarin de warme risotto en druk deze iets aan. Doe rond de risotto de gebonden bietensap. Leg bovenop de risotto de in 2 stukjes gesneden pangafilet en maak deze mooi op met wat alfalfa of een andere “scheutige” sla.
Marja's macaronisala
Marja's macaronisalade (voor 15 personen, reken zelf uit hoeveel u nodig heeft voor minder mensen, voorbeeld: bij 5 gasten alles door 3 delen). Ingredienten: 800 gram macaroni. 8 tomaten. 2 komkommers. 4 zure appels. 4 ons gekookte ham. 4 ons gebraden gehakt. 4 ons cervelaatworst. 1/2 potje zilveruitjes. - Kook macaroni beetgaar, spoel af onder stromend koud water (in vergiet), snijd de groente en de vleeswaren en meng alles goed door elkaar. - Maak een dressing van 12 eetlepels mayonaise, 8 el ketchup, 16 el azijn, wat zout, peper en bieslook. Dressing door macaronisalade roeren en het hele spul een nacht laten trekken.
rodgro med flode
Het recept voor een toetje: een variant op 'rødgrø med fløde'Nodigflesje bessensapcitroenkaneelstokje3 eetlepels suiker3 eetlepels griesmeelroomFlesje bessensap met gelijke hoeveelheid water, een in stukken gesneden citroen en eenkaneelstokje langzaam aan de kook brengen. Dan kaneelstokje en citroen eruit vissen(citroen wel goed uitdrukken). Vervolgens 3 eetlepels suiker en griesmeel al roerend erbijvoegen, heel even laten doorkoken. Af laten koelen, dan met mixer koud en stevig kloppen.In schaaltjes gieten, paar uur op laten stijven. Bij opdienen beetje ongeslagen en ongezoeteroom erop gieten, bestuiven met een beetje kaneel.
Cranberrycheesecake
glutenvrij Ingrediënten 10 stuks· 200 g glutenvrije biscuitjes, in stukken (rol van bv. glutafin of schar)· 100 g roomboter, zacht· 600 g roomkaas naturel (mon chou)· 50 ml sinaasappelsap· 150 g suiker· 100 g witte chocolade, in stukjes· 3 eieren, losgeklopt· 1 zak cranberry's (340 g) of pot kersen (glutenvrij) uit laten lekken en pureren· 100 ml rode port (voor als er verse cranberry's zijn)Verwarm de oven voor op 175 °C. Verkruimel de koekjes met de boter in de keukenmachineof met de staafmixer en doe dit over in de met bakpapier beklede springvorm, druk goedaan. Mix de roomkaas met het sinaasappelsap, suiker, chocolade en eieren in dekeukenmachine of met de staafmixer. Verdeel het daarna over het koekjesmengsel in despringvorm. Bak de cheesecake in het midden van de oven in 50 minuten gaar. Neem decheesecake uit de oven, laat iets afkoelen.Kook de cranberry's in de port, laat het zolang doorkoken tot de port stroperig is gewordenen de cranberry's zijn opengebarsten. Verdeel de cranberry's of de gepureerde kersen overde cheesecake.
sinaasappeltaart
Dit is het recept van de kerstkaart 2011 Benodigdheden- 3 sinaasappels- 6 eieren- 250 gr suiker- zakje vanille suiker- 250 gram amandelmeel  (biowinkel of oosterse winkel)- 1 citroen- 1 limoen- Theelepel bakpoeder- Snufje zout- Bakvorm 24 cm- Keukenmachine of staafmixer BereidingswijzeKook de sinaasappels met schil 1,5 uur. Snijd ze daarna (met schil) door midden en haal de pitten er uit. Klop de eieren met suiker en vanille suiker. Rasp de schil van de citroen en limoen. Voeg het amandelmeel, de rasp van citroen en limoen, bakpoeder en zout toe. Voeg ook de gekookte sinaasappels toe en draai alles tot een gelijkmatige massa in de keukenmachine. Bak de taart op 190 graden 1 uur in de oven. Haal de taart pas uit de vorm nadat die is afgekoeld. Versier de taart met een takje munt en serveer het eventueel met zure room gemengd met sinaasappelmarmelade. Eet smakelijk!
Kwarkfruittaart
De onweerstaanbare taarten van Mario Recept Kwarkfruittaart (voor 25 personen) Uitgangspunt: Maak ‘m niet perfect, maar zorg dat hij er lekker uitziet en natuurlijk lekker smaakt. Nodig: Ingevet bakblik van 28 cm doorsnee met op de bodem bakpapier. Grote schaal van zeker 36 cm doorsnee om het gevaarte op kwijt te kunnen. Maak biscuitbeslag (staat in elk kookboek). Ingrediënten: 6 eieren 125 suiker 3 zakjes vanille suiker Citroenrasp (schone citroen van de buitenkant raspen) van één citroen 90 gram bloem 60 gram maïzena Snufje zout Oven voorverwarmen op 165 graden. In het kort (Blue Band kookboekje: Gebak) Klop in een vetvrije kom met een schone garde 6 eiwitten met een snufje zout heel stijf, voeg tijdens het kloppen geleidelijk 75 gram fijne suiker toe en ook nog 2 zakjes vanillesuiker Daarna 6 eierdooiers met 50 gram suiker tot een luchtige romige crème kloppen (5 minuten) Schep het eiwit en de citroenrasp op het dooiercrème. Zeef er de bloem en maïzena boven en spatel de boel luchtig door elkaar. En dan hup in het bakblik, wat al klaar staat. Dan de taart in een uur, iets onder het midden van de oven bakken. Het deksel van de taart is van schuim (is heel gemakkelijk). Ingrediënten: 4 eieren Snufje zout 300 gr witte basterdsuiker. Rode kleurstof (Toko) Oven voorverwarmen op 140 graden. Klop in een vetvrije kom 4 eiwitten met beetje zout schuimig. Doe in 5 stappen geleidelijk de basterd suiker erbij. Klop door tot het geheel heel stijf is en in punten blijft staan. Voeg aan het einde een klein scheutje rode kleurstof toe tot het geheel een plastic roze kleur krijgt. Bakblik met bakpapier en daarover wat poedersuiker bestooien. Hierop gaat het eimengsel in een ronde vorm, ongeveer zo groot of iets groter dan de taart. Dit gaat 1 ½ uur in de oven. De vulling: Ingrediënten: 3 pond volle kwark (van de natuurwinkel is hij het beste) ¾ liter slagroom 8 eetlepels suiker 12 blaadjes gelatine Gedroogd fruit, kersen en aardbeien (zijn op de markt in Amersfoort te krijgen bij de Eekhoorn). Verder het fruit dat verkrijgbaar is: frambozen, aardbeien, bessen, zwarte bessen. In totaal ongeveer een kg rood fruit (in juni is het maken van deze taart een echt feest). Blikje amarenen op sap (Italiaanse winkel Leusderweg of bij de PLUS). Klop de koude slagroom stijf met suiker. Week de gelatine. Neem een hele grote schaal, daarin gaat de kwark, slagroom erbij, fruit erbij. Goed door elkaar mengen. Als laatste de opgeloste gelatine er doorheen, dit moet snel en soepel, anders ontstaan er rare klonten gelatine. Hierna 15 minuten koud iets laten opstijven Taart Bouwen: De gebakken taart in twee lagen snijden en besprenkelen met kersenlikeur. De eerste laag van de taart plaatsen op de taartschaal en daaromheen een flinke hoge kraag van bakpapier (15 cm) hieromheen wordt de taartvormrand geklemd. De eerste helft van het kwarkmengsel gaat daarin. Dan volgt de tweede laag van de taart en daar gaat de rest van het kwarkmengsel bovenop. De kraag raakt hierdoor aardig gevuld. Zo gaat het geheel een aantal uren (of nog beter een nacht) in de koelkast. Het afmaken van de taart: Na het opstijven: De rand losklemmen en het bakpapier eraf halen. Hierna zie je het volume van de taart. De schuimlaag kan erop en dan komt het grote versieren. Hiervoor heb je wederom van al het verse fruit wat nodig, een aantal amarenen en een halve liter slagroom. De slagroom kloppen met een paar scheppen suiker en met twee blaadjes gelatine op laten stijven in de koelkast. Dan blijft de slagroom mooi op de taart. Hierna rondom de taart insmeren met slagroom en ook bovenop een paar flinke moppen. Nu komt het belangrijkste. Maak met fruit, het sap van de amarenen en een reep gesmolten chocolade een creatie om in te bijten. Dit laat ik over aan de fantasie van de taartenbakker. Één voorbeeld hiervan ziet u in de krant van 19 december 2008, maar het kan op veel manieren.

Aanmelden

JA, ik meld me aan als gastheer of gastvrouw voor 2023!



  


Nieuws

We gaan weer uitnodi
Ook dit jaar mogen we ter promotie weer een tafel
Sofie aan Tafel VERP
In verband met de adviezen van de overheid ten aanzien
Joepie!!! Ook in 202
Wat gaat de tijd toch snel! Voor dat je het
Joepie!!! Ook in 202
Wat gaat de tijd toch snel! Voor dat je het
18 en 19 maart voorp
Sofie's voorproefje 18 en 19 maartAls opwarmer voor het feestweekend nodigen
DeeWeeDee