Recepten van sofie aan tafel
Hieronder staat een overzicht van de een aantal recepten van sofie aan tafel.Voorgerechten
Sofie's soep
Recept van Hein van Vliet.
Voor 4 personen:
1 kilo winterwortels
2 liter water
2 tabletten paddenstoelenbouillon
2 tabletten groentenbouillon
Stukje verse gember
Selderij
Bosje koriander Crême fraiche
Maak een bouillon en kook daarin de in stukken gesneden wortels gaar, samen met de geschilde gember en wat fijngesneden selderij. Gember verwijderen. Haal de wortels uit de pan en pureer deze in een keukenmachine of met een staafmixer en laat de bouillon in de pan. Druk de wortelpuree door een zeef en vang op in een andere pan. Leng de wortelpuree aan met de bouillon en maak de soep af in de gewenste dikte. Houd je van een volle soep, voeg dan niet te veel bouillon toe.
Snijd de koriander fijn, vul de soepkoppen met de soep, doe een klontje crême in het midden van de soepkop en strooi rondom wat koriander.
Vissoep (Sopi di Pis
Recepten Albert Nicholls 16-02-2009 (Gerechten uit Curacao, Nederlandse Antillen)
Vissoep (Sopi di Piska): voor 4 personen
Ingredienten:
- 500 gram gefileerde verse vis
- 1 limoen
- 1 paprika (in stukjes gesneden)
- 1 grote ui (gesnipperd)
- 2 teentjes knoflook (klein gesneden)
- 1 tak selderij (fijn gesneden)
- 2 (niet al te kleine) aardappelen (in blokjes)
- 1 tomaat (2 sneetjes in aanbrengen, in warm water doen voor ½ minuut, schil afhalen en klein snijden)
- een beetje vermicelli
- snufje nootmuskaat
- een paar komijnzaden
- zout en peper naar smaak
- wat zonnebloem- of olijfolie
Bereiding:
- Vis in kleine platte stukken snijden, wat zout en peper (niet te veel, kan altijd op smaak gemaakt worden) en de sap van 1 limoen door doormengen.
- Vis daarna 10 minuten laten “rusten”.
- Na 10 minuten olie in de soeppan opwarmen: uien, knoflook en paprika even aanbakken.
- Daarna vis toevoegen en vis aan twee kanten meebakken.
- Selderij, tomaat, nootmuskaat en komijnzaden toevoegen en onder regelmatig roeren even doorbakken totdat de tomaat begint te vloeien.
- Hierna 1 liter water, de aardappelen en vermicelli toevoegen, aan de kook brengen en gelijk daarna vuur temperen en op een laag vuurtje ongeveer 20 minuten koken.
- Op smaak brengen met zout en peper.
NB: men kan bij het “marineren”de zout achterwege laten en de soep koken in 1 liter water waarin een blok visbouillon is opgelost.
Rode salade
Rode salade van Suzan Sylvius:
Ingredienten:
500g gekookte rode bieten in partjes
150g rode kool heel fijn gesneden
50g rucola
50g zachte geitenkaas
1 bosje verse dragon
1 granaatappel
+/- 50ml olijfolie
+/- 100ml granaatappelsap (zonder toegevoegde suiker! verkrijgbaar bij de Natuurwinkel)
zout en versgemalen peper
Bereiding:
Grill de rode bieten in de oven (+/- 30 min op 180 C) met de helft van de dragon en een beetje zout en peper. Haal de pitjes uit de granaatappel en zet apart. Eventueel kun je de rode kool nu kort koken (blancheren) als je rauwe rode kool te stevig vindt. Meng voor de dressing de olijfolie met de granaatappelsap en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de rucola over borden of kommen, doe hetzelfde met de rode kool en daarna met de rode bieten. Verkruimel de geitenkaas over de laagjes groenten en schenk de dressing er over. Maak de salade af met de rest van de dragon en granaatappelpitjes. De salade is lekker als lunch met vers bruin brood of als warme maaltijd met gebakken aardappeltjes.
Hoofdgerechten
Pollastre amb Prunes
Pollastre amb Prunes d'Ilona (kip met pruimen) voor 4 personen
Ingrediënten:
4 kippenpoten (of 4 drumsticks en 4 kipkarbonades)
20 gedroogde pruimen
kaneelstokje
laurierblad
peper en zout
1 el Provençaalse kruiden
2 teentjes knoflook
2 uien
cognac (of brandy, of vieux)
olijfolie
handje pijnboompitten
Voorbereiding:
De pruimen laten wellen in warm water.
De kippenpoten licht insmeren met zout en peper en laten intrekken.
De uien snijden.
Bereiding:
Bak de kippenpoten in de olijfolie in een casola of braadpan.
Wanneer de kip bruin begint te kleuren de gesneden uien toevoegen.
Doorbakken totdat de uien beginnen te kleuren.
Knoflook persen en toevoegen.
Pruimen met het vocht toevoegen.
Provençaalse kruiden toevoegen.
Kaneelstokje breken en toevoegen.
Laurierblaadje inscheuren en toevoegen.
1 uur laten sudderen met afgedekte pan (indien nodig water toevoegen).
Deksel verwijderen en met wat hoger vuur koken totdat het kookvocht begint in te dikken.
Een scheut cognac toevoegen en door het kookvocht roeren.
Vlak voor het opdienen pijnboompitten toevoegen.
Serveertip:
Rijst en/of brood en salade en daarna als toetje uiteraard Crema Catalana.
Crema Catalana
Ingrediënten:
1 l melk
8 eierdooiers
2 zakjes vanillesuiker
300 g suiker
40 g custardpoeder
stokje kaneel
schil van 1 citroen
Bereiding:
Maak de custardpoeder aan met enkele eetlepels van de melk.
Doe het kaneelstokje, de citroenschil en de vanillesuiker in de nrest van de melk en verwarm. Niet laten koken.
Meng de dooiers en de suiker en roer tot een gladde massa.
Voeg alles toe aan de warme melk.
Verwarm het mengsel totdat de massa dik wordt. Niet aan de kook brengen.
Giet het in bakjes en laat het afkoelen.
Strooi ewr een laagje suiker op.
Karamelliseer de suiker met een hete stempel, een gasbrander voor crème brûlée, of onder de gril. Bij gebrek aan dit alles kan ook een goed verhitte, metalen schuimspaan worden gebruikt.
Lamsvlees met abriko
Recept: Lamsvlees met abrikozenIk heb het niet zelf verzonnen; basis is een recept uit de NRC, met wat persoonlijketoevoegingen. Een eenvoudig te bereiden en erg smaakvol gerechtNodig (voor 4)1 kilo lamsvlees1 fijngesneden uiEen paar teentjes knoflook4 ons (liefst verse) abrikozen, ontpit en fijngesneden2 courgettes, in reepjes1 eetlepel saffraandraadjes1 eetlepel fijngemalen rozenknopjes15 kardemomzaaddozenEen flink handje fijngesneden koriander1 theelepel gemberpoeder; smaakvoller is fijngesneden gemberwortel)1 theelepel cayennepeper1 eetlepel kaneelpoeder1 eetlepel kerriepoederZwarte peperHet recept• Week de saffraandraadjes in 3 dl water.• Vermaal de rozenknopjes in een vijzel zoveel mogelijk tot poeder, daarna zeven envang het overgebleven poeder op.• Vermaal ook de kardemom in de vijzel; vliesjes kunnen mee in de pan• Doe het vlees met wat olie in een grote braadpan, samen met de ui en allespecerijen. Schep alles goed door elkaar tot het vlees een mooi kleurtje krijgt.• Voeg dan de saffraandraadje samen met het weekwater toe, breng alles aan de kooken laat alles in minstens anderhalf uur stoven in de vrijwel gesloten pan.• Proef bij tijd en wijle of het gerecht goed op smaak komt; naar behoefte kruidenbijvoegen.• Doe na een uur de courgette in de pan; als je verse abrikozen hebt dan kunnen diede laatste tien minuten meestoven; als je alleen gedroogde abrikozen hebt dan laat jeze 20 minuten meestoven.• Veel cous-cous, bulgur of rijst erbijPieter Hoekstra
Zuurkoolstrudel
De eindeloze fantasie van Marion van Hees
Ingrediënten:
Mager rundergehakt
Gesnipperde ui
100 gram bacon of ontbijtspek in stukjes
3 eetlepels droge sherry of witte wijn
1/2 liter water
500 gram zuurkool
2 theelepels kummelzaadjes (djinten mag ook)
(voor een vegetarische versie: vervang het vlees door dezelfde hoeveelheid tofu plus tamari soja; voor een extra winterse strudel: voeg wat ontvelde rookworst toe)
Voor het deeg:
300 gram bloem, beetje zout, zes eetlepels (olijf)olie, 1 dl lauw water en 1 ei (voor het gemak: je kunt ook kant en klaar diepvriesdeeg nemen).
Fruit het gehakt plus de ui even aan, kort laten bakken, uit de braadpan scheppen, doe de zuurkool, kummel, sherry of wijn en het water in de pan, laat tien minuten koken en vervolgens het nog aanwezige vocht verdampen, voeg het gehakt en de ui weer toe, schep goed om en laat afkoelen.
Maak en kneed het deeg, verdeel het in twee delen en laat het verpakt in folie 20 minuten op kamertemperatuur rusten.
Leg een schone theedoek op het werkblad, rol een portie deeg uit tot een cirkel van ongeveer 15 centimeter, leg de deeglap op de theedoek en rek hem uit tot een rechthoek van plusminus 40 bij 45 centimeter.
Verwarm de over voor op 190 graden.
Lepel de helft van het zuurkoolmengsel op de deeglap en blijf 5 centimeter van de kanten. Vouw de zijkanten naar binnen over de zuurkool heen en rol het geheel met behulp van de doek voorzichtig in de lengte op, leg de rol met de naad onder op de ingevette bakplaat. Maak van de rest dezelfde rol en bestrijk beide met gesmolten boter. Bak de rollen in het midden van de oven in ongeveer 40 minuten. Bestrijk daarna alles nog eens met boter en laat 5 minuten rusten op een rooster.
de risotto met canth
de risotto met cantharellen van Lars Kemperman.
350gram risottorijst (bijvoorbeeld Arborio of Carnaroli)
1 ui, fijngesnipperd
1 DL witte wijn
250 g verse paddestoelen
1 Tl tijm
handvol versgeraspte parmezaanse kaas
1,5 liter bouillon
1 teen knoflook.
50 g boter
olijfolie
zout & peper
Groentebouillon
700 gram geurige groenten zoals bijvoorbeeld:
ui
prei
wortel
bleekselderij
knollen
venkel
2 takjes tijm
2 blaadjes laurier
2 takjes peterselie
2 liter water
2 eetlepels olie
1. Maak 1,5 liter bouillon van blokjes en houd warm.
2. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en fruit 2/3 van de gesnipperde ui zacht en glazig.
3. gooi na 2 minuten de knoflook erbij.
4. Voeg de rijst toe en schep om tot de witte korrels doorzichtig worden.
5. Blus af met de drank.
6. Voeg beetje bij beetje de hete bouillon toe en dan goed roeren tot al het vocht is opgenomen door de rijst.
7. Ga door tot alle bouillon op is. Steeds blijven roeren. Dit duurt ongeveer 20 minuten
8. Verhit intussen in een andere koekenpan een klontje boter.
9. Bak al omscheppend op vrij hoog vuur de grofgehakte paddestoelen samen met de rest van de ui, de fijngehakte tijm en wat zout.
10. Voeg als de rijst bijna klaar de paddestoelen toe en laat even meewarmen.
11. Haal de gare rijst van het vuur en roer er een klontje boter en de parmezaanse kaas door.
Nagerechten
Amersfoorts toetje
Amersfoorts toetje
Recept voor 4 personen:
1 liter volle yoghurt
1 vanillestokje
4 Rode peperkorrels
Suiker
250 gram rood fruit, zoals frambozen, aardbeien
Halve citroen
Bosje munt
2 eieren
Neem een schone theedoek , maak deze nat en vlei hem in een vergiet of zeef . Plaats de vergiet of zeef op een diepe schotel of kom. Schenk de yoghurt in de doek en laat deze 5-6 uur uitlekken.
Snijdt het vanillestokje in de lengte open en haal het binnenste met een mespunt er uit. Hak de peperkorrels fijn. Doe de yoghurt in een kom en meng deze met de peperkorrels, vanille en wat suiker.
Was het fruit en snijd het in stukjes. Meng het in een kom met wat citroensap.
Doe de hangop in 4 coupes en drapeer daarop het fruit. Maak af met een blaadje munt en muntschuim.
Muntschuim: 50 ml water, 125 gram poedersuiker, munt, 2 eiwitten, citroensap.
Verwarm de oven op 80 graden. Doe het water in een pan met de suiker en verwarm dit tot de suiker is opgelost en een stroop is geworden. Voeg de muntblaadjes toe en laat dit 10 minuten op zacht vuur staan. Zeef de blaadjes munt er uit en laat afkoelen.
Klop de eiwitten met het citroensap tot een stijve massa en voeg al kloppend langzaam de muntsiroop toe. Verdeel het schuim over een bakplaat, bekleed met keukenpapier. Droog het schuim in ongeveer 3 uur in de oven.
vanille-ijs met meri
Vanilleijs met stukjes schuim, genoeg voor zes royale porties.
Nodig: 7 eieren, gesplitst 500 gram (witte basterd)suiker een halve liter melk 1 vanillestokje 125 ml slagroom
Bereidingswijze:
Nadeel van zelf ijs maken: je houd een trits eiwitten over waarmee je op een gegeven moment niet meer weet wat je moet doen. Bijna standaard na een ijs-toetje: een van de volgende dagen meringues met rood zomerfruit eten. Maar het thuisfront vindt dat én veel te zoet en inmiddels een heus wijvendessert, omdat de vrouw des huizes nog de enige is die de tanden zet in een zelfgemaakt eiwitschuimgebakje met fruit.
Maar: eureka! De meringues kunnen natuurlijk ook in het ijs zelf! Geeft het ook niet als ze in een bijna groot-genoege doos eindigen in kruimels, omdat het een beetje duwen is totdat de deksel er goed opzit.
Maak een dag van te voren de meringue(s):
Verwarm de oven voor op 130 graden.
Splits de eieren. Bewaar de eidooiers in een kommetje in de koelkast.
Klop de eiwitten in een schone kom (als de kom vettig is worden de eiwitten niet stijf) stijf. Schep er 400 suiker bij en klop na elke schep suiker nog even goed door.
Bekleed de bakplaat met bakpapier. Spreid de stijfgeslagen eiwitten hierover uit. De meringues kunnen als één koek worden gebakken. Wie ook nog meringe-nestjes wil om te vullen met fruit moet kleine bakjes op de bakplaat storten.
Schuif de meringue de oven in en laat ´m twee uur bakken, of zoals sommigen zeggen: drogen.
Zet dan de oven uit, maar laat de meringue met de ovendeur dicht staan totdat de oven is afgekoeld (bijvoorbeeld tot de volgende morgen).
Voor het ijs: snijd het vanillestokje open en schraap met het puntje van een aardappelschilmesje de zaadjes eruit. Doe ze met de melk in een pan, breng aan de kook en laat dat een half uur op laag vuur zachtjes trekken.
Klop de eidooiers met de rest van de suiker tot een glad en iets minder geel mengsel.
Giet dat bij het melkvanillemengsel.
Draai het vuur iets hoger, blijf roeren totdat er een lobbige vla ontstaat. Pas op: als het vuur te hoog staat verandert de ijs-in-wording in onsmakelijke roerei.
Laat de vla afkoelen, roer de room erdoor en laat de ijsmachine ’m tot ijs draaien.
In de vriezer kan ook: doe de vla over in bakje en zet dat in de vriezer. Roer elk uur met een vork goed door.
Snijd, breek of hak de meringue in stukjes.
Schep die door het ijs.
Lekker met slagroom. Of voor wie het – in de zomer – niet laten kan: met aardbeien, frambozen en bessen.
Kwarkfruittaart
De onweerstaanbare taarten van Mario
Recept Kwarkfruittaart (voor 25 personen)
Uitgangspunt:
Maak ‘m niet perfect, maar zorg dat hij er lekker uitziet en natuurlijk lekker smaakt.
Nodig:
Ingevet bakblik van 28 cm doorsnee met op de bodem bakpapier.
Grote schaal van zeker 36 cm doorsnee om het gevaarte op kwijt te kunnen.
Maak biscuitbeslag (staat in elk kookboek).
Ingrediënten:
6 eieren
125 suiker
3 zakjes vanille suiker
Citroenrasp (schone citroen van de buitenkant raspen) van één citroen
90 gram bloem
60 gram maïzena
Snufje zout
Oven voorverwarmen op 165 graden.
In het kort (Blue Band kookboekje: Gebak)
Klop in een vetvrije kom met een schone garde 6 eiwitten met een snufje zout heel stijf, voeg tijdens het kloppen geleidelijk 75 gram fijne suiker toe en ook nog 2 zakjes vanillesuiker
Daarna 6 eierdooiers met 50 gram suiker tot een luchtige romige crème kloppen (5 minuten)
Schep het eiwit en de citroenrasp op het dooiercrème.
Zeef er de bloem en maïzena boven en spatel de boel luchtig door elkaar. En dan hup in het bakblik, wat al klaar staat.
Dan de taart in een uur, iets onder het midden van de oven bakken.
Het deksel van de taart is van schuim (is heel gemakkelijk).
Ingrediënten:
4 eieren
Snufje zout
300 gr witte basterdsuiker.
Rode kleurstof (Toko)
Oven voorverwarmen op 140 graden.
Klop in een vetvrije kom 4 eiwitten met beetje zout schuimig.
Doe in 5 stappen geleidelijk de basterd suiker erbij.
Klop door tot het geheel heel stijf is en in punten blijft staan.
Voeg aan het einde een klein scheutje rode kleurstof toe tot het geheel een plastic roze kleur krijgt.
Bakblik met bakpapier en daarover wat poedersuiker bestooien.
Hierop gaat het eimengsel in een ronde vorm, ongeveer zo groot of iets groter dan de taart.
Dit gaat 1 ½ uur in de oven.
De vulling:
Ingrediënten:
3 pond volle kwark (van de natuurwinkel is hij het beste)
¾ liter slagroom
8 eetlepels suiker
12 blaadjes gelatine
Gedroogd fruit, kersen en aardbeien (zijn op de markt in Amersfoort te krijgen bij de Eekhoorn).
Verder het fruit dat verkrijgbaar is: frambozen, aardbeien, bessen, zwarte bessen. In totaal ongeveer een kg rood fruit (in juni is het maken van deze taart een echt feest).
Blikje amarenen op sap (Italiaanse winkel Leusderweg of bij de PLUS).
Klop de koude slagroom stijf met suiker.
Week de gelatine.
Neem een hele grote schaal, daarin gaat de kwark, slagroom erbij, fruit erbij.
Goed door elkaar mengen.
Als laatste de opgeloste gelatine er doorheen, dit moet snel en soepel, anders ontstaan er rare klonten gelatine. Hierna 15 minuten koud iets laten opstijven
Taart Bouwen:
De gebakken taart in twee lagen snijden en besprenkelen met kersenlikeur.
De eerste laag van de taart plaatsen op de taartschaal en daaromheen een flinke hoge kraag van bakpapier (15 cm) hieromheen wordt de taartvormrand geklemd.
De eerste helft van het kwarkmengsel gaat daarin.
Dan volgt de tweede laag van de taart en daar gaat de rest van het kwarkmengsel bovenop. De kraag raakt hierdoor aardig gevuld.
Zo gaat het geheel een aantal uren (of nog beter een nacht) in de koelkast.
Het afmaken van de taart:
Na het opstijven:
De rand losklemmen en het bakpapier eraf halen. Hierna zie je het volume van de taart. De schuimlaag kan erop en dan komt het grote versieren.
Hiervoor heb je wederom van al het verse fruit wat nodig, een aantal amarenen en een halve liter slagroom.
De slagroom kloppen met een paar scheppen suiker en met twee blaadjes gelatine op laten stijven in de koelkast. Dan blijft de slagroom mooi op de taart.
Hierna rondom de taart insmeren met slagroom en ook bovenop een paar flinke moppen.
Nu komt het belangrijkste. Maak met fruit, het sap van de amarenen en een reep gesmolten chocolade een creatie om in te bijten. Dit laat ik over aan de fantasie van de taartenbakker. Één voorbeeld hiervan ziet u in de krant van 19 december 2008, maar het kan op veel manieren.
Dadelkoekjes
ingredienten
1 kilo bloem
500 gram echte roomboter
snufje zout
7 eigeel
1 eetlepel suiker
1 eetlepel zonnebloemolie
3 eetlepels rozewater (mazhar)
2 zakjes vanillesuiker
1 zakje bakpoeder
vulling
500 gram pastadadels
1 eetlepel roomboter
2 theelepels kaneel(poeder)
2 eetlepels oranjebloesemwater
Voorbereiding vulling
Kneed de pastadadels samen met de roomboter, kaneel en oranjebloesemwater tot een geheel. Draai er kleine bolletjes van en rol deze uit tot ovale rolletjes van 3 centimeter.
Voorbereiding deeg
Roer alle ingredienten behalve de bloem bij elkaar tot een schuimig laagje.
Al roerend de bloem beetje bij beetje toevoegen tot een zacht deeg ontstaat.
Rol de lap deeg uit met een deegroller tot een dikte van een halve centimeter. Steek er rondjes uit - bijvoorbeeld met een theeglas - met een doorsnee van 3 a 4 centimeter. Leg het rolletje pastavulling op het deegrondje en vouw het deeg om de vulling . De randen goed aandrukken. Breng met een pincet versieringen aan op het deeg..
De koekjes op een bakplaat zetten en afbakken. Als de koekjes uit de oven komen laten afkoelen en deze bestrooien met poedersuiker.
Nieuws
We gaan weer uitnodi
Ook dit jaar mogen we ter promotie weer een tafel
Sofie aan Tafel VERP
In verband met de adviezen van de overheid ten aanzien
Joepie!!! Ook in 202
Wat gaat de tijd toch snel! Voor dat je het
Joepie!!! Ook in 202
Wat gaat de tijd toch snel! Voor dat je het
18 en 19 maart voorp
Sofie's voorproefje 18 en 19 maartAls opwarmer voor het feestweekend nodigen