Recepten van sofie aan tafel
Pollastre amb Prunes d'Ilona (kip met pruimen) voor 4 personen
Ingrediënten:
4 kippenpoten (of 4 drumsticks en 4 kipkarbonades)
20 gedroogde pruimen
kaneelstokje
laurierblad
peper en zout
1 el Provençaalse kruiden
2 teentjes knoflook
2 uien
cognac (of brandy, of vieux)
olijfolie
handje pijnboompitten
Voorbereiding:
De pruimen laten wellen in warm water.
De kippenpoten licht insmeren met zout en peper en laten intrekken.
De uien snijden.
Bereiding:
Bak de kippenpoten in de olijfolie in een casola of braadpan.
Wanneer de kip bruin begint te kleuren de gesneden uien toevoegen.
Doorbakken totdat de uien beginnen te kleuren.
Knoflook persen en toevoegen.
Pruimen met het vocht toevoegen.
Provençaalse kruiden toevoegen.
Kaneelstokje breken en toevoegen.
Laurierblaadje inscheuren en toevoegen.
1 uur laten sudderen met afgedekte pan (indien nodig water toevoegen).
Deksel verwijderen en met wat hoger vuur koken totdat het kookvocht begint in te dikken.
Een scheut cognac toevoegen en door het kookvocht roeren.
Vlak voor het opdienen pijnboompitten toevoegen.
Serveertip:
Rijst en/of brood en salade en daarna als toetje uiteraard Crema Catalana.
Crema Catalana
Ingrediënten:
1 l melk
8 eierdooiers
2 zakjes vanillesuiker
300 g suiker
40 g custardpoeder
stokje kaneel
schil van 1 citroen
Bereiding:
Maak de custardpoeder aan met enkele eetlepels van de melk.
Doe het kaneelstokje, de citroenschil en de vanillesuiker in de nrest van de melk en verwarm. Niet laten koken.
Meng de dooiers en de suiker en roer tot een gladde massa.
Voeg alles toe aan de warme melk.
Verwarm het mengsel totdat de massa dik wordt. Niet aan de kook brengen.
Giet het in bakjes en laat het afkoelen.
Strooi ewr een laagje suiker op.
Karamelliseer de suiker met een hete stempel, een gasbrander voor crème brûlée, of onder de gril. Bij gebrek aan dit alles kan ook een goed verhitte, metalen schuimspaan worden gebruikt.