Recepten van sofie aan tafel
Pikante gehaktballetjes in tomatensaus met ananas en gember
Dit recept is heel geschikt voor een groot gezelschap: ik heb het ooit voor vijftig mensen gemaakt. Het kan goed van te voren bereid worden. Marga Hiemstra.
Nodig voor 8 personen:
2 zakjes gedroogde nasikruiden met groente, 1 ui, 1 kilo rundergehakt,1 ei, paneermeel, 3 blikken hele tomaten op sap,1 blik ananasstukjes, 1 potje gemberbolletjes op siroop of bakgember. 400 gr rijst, diepvriesdoperwtjes. Peper, zout, scheutje drank, 2 eetlepels maizena.
1. Doe de nasikruiden in een kom met een beetje heet water (tot ze net onder staan)
en laat ze 10 minuten weken.
2. Pel de ui en snijd hem in stukjes.
3. Meng 1 kilo rundergehakt met 1 ei, een kop paneermeel en de gewelde nasikruiden. Zo nodig zout en peper toevoegen: proeven! Goed mengen. Dan met vochtige handen knikkergrote balletjes draaien (stuiters).
4. Bak intussen in een grote braadpan de ui. Voeg olijfolie toe en braad voorzichtig alle balletjes bruin. Schep de balletjes die gaar zijn uit de pan en doe ze zolang in een aparte bak.
5. Als alle balletjes klaar zijn, doe je de inhoud van de blikken gepelde tomaten bij de uien. Met de staafmixer pureren tot een gladde saus. Warm laten worden, maar niet laten koken.
6. De ananas uit laten lekken en bij de saus doen. Eén glas sap bewaren.
7. Bolletjes gember fijnsnijden en toevoegen met gembersiroop( naar eigen smaak).
8. Als de saus goed warm is,maar te dun: twee eetlepels maïzena glad roeren met het ananassap of met een glaasje sterke drank( naar keuze) en toevoegen.
9. Proeven of de smaak goed is: eventueel zout, peper en rest ananassap
toevoegen.
10.De gehaktballetjes erbij doen en alles verwarmen. HEEL VOORZICHTIG ROEREN,
anders gaan de ballen kapot en wordt het één grote brij.
11. Rijst (naar keuze) of macaroni koken, 4 minuten voor hij klaar is: diepvriesdoperwtjes laten meekoken (ongeveer 1/3 doperwtjes op 2/3 rijst en even mee laten koken.
12. Twee komkommers wassen, in dunne halve plakjes snijden en in een schaal doen met zout, peper, dille en een beetje yoghurt.