Recepten van sofie aan tafel
de risotto met cantharellen van Lars Kemperman.
350gram risottorijst (bijvoorbeeld Arborio of Carnaroli)
1 ui, fijngesnipperd
1 DL witte wijn
250 g verse paddestoelen
1 Tl tijm
handvol versgeraspte parmezaanse kaas
1,5 liter bouillon
1 teen knoflook.
50 g boter
olijfolie
zout & peper
Groentebouillon
700 gram geurige groenten zoals bijvoorbeeld:
ui
prei
wortel
bleekselderij
knollen
venkel
2 takjes tijm
2 blaadjes laurier
2 takjes peterselie
2 liter water
2 eetlepels olie
1. Maak 1,5 liter bouillon van blokjes en houd warm.
2. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en fruit 2/3 van de gesnipperde ui zacht en glazig.
3. gooi na 2 minuten de knoflook erbij.
4. Voeg de rijst toe en schep om tot de witte korrels doorzichtig worden.
5. Blus af met de drank.
6. Voeg beetje bij beetje de hete bouillon toe en dan goed roeren tot al het vocht is opgenomen door de rijst.
7. Ga door tot alle bouillon op is. Steeds blijven roeren. Dit duurt ongeveer 20 minuten
8. Verhit intussen in een andere koekenpan een klontje boter.
9. Bak al omscheppend op vrij hoog vuur de grofgehakte paddestoelen samen met de rest van de ui, de fijngehakte tijm en wat zout.
10. Voeg als de rijst bijna klaar de paddestoelen toe en laat even meewarmen.
11. Haal de gare rijst van het vuur en roer er een klontje boter en de parmezaanse kaas door.