sofie aan tafel
sofie aan tafel
sofie aan tafel
sofie aan tafel
sofie aan tafel

Sofie aan tafel

2008

Zaterdag 21 maart was de tweede editie van Sofie aan tafel. Rond de 200 Amersfoorters dekten de tafel voor een groepje 'onbekende bekenden'. Om elkaar te ontmoeten, bijzondere gesprekken te voeren en samen te eten.

     

Alle gastheren en gastvrouwen vragen hun gasten een vrijwillige bijdrage voor de maaltijd. Dit geld is bedoeld voor mensen in de stad voor wie het anders financieel niet mogelijk is om mee te doen aan Sofie aan tafel. De vrijwillige bijdrage kan worden overgemaakt naar Amersfoort 750, bankrekeningnummer 1600.00.750, onder vermerding van 'Fonds voor Sofie aan tafel'. Gastheren en -vrouwen hebben hun gasten gevraagd om in 2009 zelf gastheer of -vrouw te zijn.

Enthousiaste reacties
Ook Sofie aan tafel 2008 is zeer enthousiast ontvangen door de tafelgenoten. Aan sommige tafels zat een groep mensen die elkaar nog nooit had gesproken, één tafel zat vol met kinderen en rond een andere tafel zaten buurtgenoten die elkaar vaak zagen maar zelden spraken. Het leverde mooie ontmoetingen op. Drie reacties:

“Gastheerschap was meesterschap bij onze gastheer en gastvrouw. Ik ben eindeloos trots dat ik deze avond ‘Sofie’ heb mogen meemaken bij deze schatten van mensen.”

“Aan tafel met Sofie en drie andere gasten betekende zalige vis. Minstens zo soepel zwemmend en prettig gekruid verliepen onze gesprekken. Drie boeiende levenslopen kwamen ter tafel.”

“Natuurlijk, we hadden een eenvoudige, doch voedzame maaltijd kunnen bereiden, maar ‘Sofie aan tafel’ geeft ons een feestelijk gevoel. De stad bestaat immers bijna 750 jaar en bij een feest hoort een feestdiner.”

     

Burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper en haar echtgenoot deden voor de tweede keer mee met Sofie aan tafel. Zij tafelden met een groep jongeren. Eén van de andere gastvrouwen was wethouder Gerda Eerdmans. Aan haar tafel zaten huidige en toekomstige bewoners uit de straat. Gerda Eerdmans vindt het ‘volstrekt logisch’ om gasten uit te nodigen: “Eten met mensen is altijd leuk. En eten met mensen die je niet kent, is nog leuker!” Dit werd beaamd door haar gasten.

Ook het Sint Pieters en Bloklands Gasthuis deed mee. “We werden vanavond overal neergezet, niet in ons vaste groepje. Dat is eigenlijk veel leuker. Je hoort nog eens een ander verhaal”, zegt de bijna 80-jarige Fien. Het was een bijzondere maaltijd met historische gerechten: Schinkelhutspot, calfsoeren (kalfsoren) en ghecloven nonnen (gevulde eieren).

Zie ook:

•Recept van Pieter Hoekstra: Lamsvlees met abrikozen
Sfeerverslag van Guido de Wijs
Sfeerverslag van Amersfoort 750
Sfeerverslag van Mirjam Schildmeijer
Sfeerverslag van Yolanda Derksen
Foto's van Sofie aan tafel 2008.
Sofie aan tafel 2009: 28 maart 2009

Aanmelden

JA, ik meld me aan als gastheer of gastvrouw voor 2023!  


Nieuws

We gaan weer uitnodi
Ook dit jaar mogen we ter promotie weer een tafel
Sofie aan Tafel VERP
In verband met de adviezen van de overheid ten aanzien
Joepie!!! Ook in 202
Wat gaat de tijd toch snel! Voor dat je het
Joepie!!! Ook in 202
Wat gaat de tijd toch snel! Voor dat je het
18 en 19 maart voorp
Sofie's voorproefje 18 en 19 maartAls opwarmer voor het feestweekend nodigen
DeeWeeDee